Een avondje XTC: Kim doet het weleens

De maatschappij door Sara_M

Het is zaterdagavond, half elf. Kim: “We wachten nog op Roos. Als de groep compleet is, droppen we pas. Het is nog niet voorgekomen dat het gevoel bij iedereen tegelijk inslaat, maar het geeft een gevoel van saamhorigheid als we allemaal tegelijk de pil innemen. Ik studeer momenteel en woon nog thuis, dus we plannen deze weekenden in op momenten dat mijn ouders op vakantie zijn.”

Serotonine
Kim slikt niet vaak XTC, hooguit vier of vijf keer per jaar. “Vaker is ten eerste niet gezond - voor zover je überhaupt al van 'gezond' kan spreken, natuurlijk", zegt Kim. "Maar als je het vaker slikt, zorgt het voor een minder sterk effect. De serotonine in je lijf (een stof in de hersenen die voor het 'geluksgevoel' zorgt, red.) wordt in een trip helemaal opgebruikt. Om hetzelfde effect bij de volgende trip te krijgen, moet je eigenlijk twee maanden wachten." Vanavond is de vriendengroep met z'n zessen bij elkaar. "We hebben het allemaal al vaker gedaan, hoewel het voor Roos pas de tweede keer gaat worden. Andrea is erbij als de 'nuchtere derde'." Andrea heeft het vaker gedaan, maar slaat vanavond over vanwege tentamens.

Kim: “We vinden het een fijn idee om er iemand bij te hebben die nog naar een ziekenhuis kan rijden. Dat is trouwens nog nooit gebeurd, hoor. Misschien hebben we tot nu toe geluk gehad, de pillen die we hebben zijn nieuw. Een vriend van me koopt ze in per vijfhonderd. Bij wie en voor hoeveel hij ze haalt, weet ik niet. Het blijft illegaal, dus we zijn voorzichtig."


Witte T-Mobiles
XTC was nooit heel makkelijk te verkrijgen. Kim: "Er was vorig jaar moeilijk aan te komen, maar nu zijn er flinke hoeveelheden in omloop. Ze hebben vaak grappige namen: deze heten Witte T-Mobiles. Klinkt onschuldig, hè? We hebben ze wel gecontroleerd, natuurlijk. Op Pillreports.com kun je per regio zien welke pillen er in Nederland in omloop zijn, wat erin zit en wat ervaringen van andere gebruikers zijn.” De bel gaat: daar is Roos. De groep is compleet.

Twaalf uur. “Hé meissie! Heb je het wel naar je zin? Wil je meer mooie verhalen horen? Wil je wat drinken? Zullen we anders knuffelen? Kom eens hier, mmm, voel je dat? Dat tapijt is zo zacht. Ik kan het gewoon niet uitleggen, ik wil dat jij het ook meemaakt. Alles is mooi, kijk nou, die bloemen! Ik ben zo gelukkig... Hé wacht, ik ga ook mee roken!” En Kim is weg.

Groepsknuffel
Half twee. “Zo, die tweede begin ik nu al te voelen. We zijn om elf uur allemaal met een hele begonnen en hebben een halfuur geleden – hè, is het alweer half twee?! – een halfje genomen. Ik schrijf de tijden erbij; iedereen heeft een eigen briefje en meestal loopt het niet gelijk. Bovendien gaat de tijd in mijn hoofd nu een stuk sneller dan in dat van jou. Als je weer wat 'omlaag' komt, kan je een halve of kwart pil bij slikken. Net als paracetamol, daar neem je ook steeds meer van”, zegt Kim lacherig. Ze loopt alweer weg, want buiten is een groepsknuffel gaande. Iedereen knijpt elkaar fijn en wrijft vol liefde over elkaars rug. Steeds dezelfde woorden. “Het voelt zo goed”, “Ik vind je zo lief”, “Waarom is alles niet altijd zo mooi?”


Dodelijke Dinsdag
De volgende ochtend, half twaalf. De groep zit bleekjes aan het ontbijt, veel gegeten wordt er niet. Kim: “Ja, dat is een nadeel. Tijdens het spacen heb je geen honger, maar de dag erna, en soms nog langer, ook totaal niet. Je kaak staat zó strak dat je 's ochtends wakker wordt en die pijn nog steeds voelt. Verder heb je soms last van Dodelijke Dinsdag, zoals we dat noemen. Doordat je alle lichaamseigen 'blijheid' hebt opgebruikt, kom je een paar dagen later in een dipje. Je voelt je dan een beetje lamlendig. Dat duurt ongeveer een dag. Voor mij zijn dat de enige échte nadelen van XTC. Ja, en het omgaan met mijn omgeving, natuurlijk. Ik vertel het alleen aan mensen die ik echt vertrouw en van wie ik denk dat ze het zelf weleens zouden willen doen. Maar ik ga het niemand opdringen: het blijven harddrugs en je moet het absoluut niet doen als je bang bent voor de effecten.”

Stacy
Kim grapt dat het gisteren weer gezellig was bij Stacy. “Als er mensen bij zijn die er niet van af weten, hebben we het in plaats van spacen, over 'een feestje bij Stacy'. Als er geld verrekend moet worden, is dat 'voor Stacy's cadeautje'. We zijn liever voorzichtig, want we willen dit nog vaker doen. Het is dubbel: je kunt er beter niet voor uitkomen dat je pillen slikt, maar het gevoel is iets wat je het liefste met de hele wereld zou delen. Je kunt het niet uitleggen, alleen beleven.”

LET OP: drugs kunnen gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn. Als je het toch wil gebruiken, doe dit dan zo verstandig mogelijk. Kijk voor meer informatie over het gebruik en de gevolgen van drugs op www.jellinek.nl. Laat je eerst goed informeren!

*Om persoonlijke redenen zijn de namen in dit artikel gefingeerd