Zonnebril: Niet alleen een accessoire

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

Een zonnebril is er namelijk in de eerste plaats om je ogen te beschermen. UV-stralen kunnen het hoornvlies en de ooglens beschadigen. Serious business dus! Wanneer je ogen beschadigd zijn, kun je last krijgen van rode of pijnlijke ogen of tijdelijke sneeuwblindheid. Het is dus echt heel belangrijk om een goede zonnebril te dragen. Kies er één met een CE-keurmerk (vaak zit er ook een CE 400 of UV 100% sticker op), alleen deze brillen beschermen tegen UV-straling.

Andere brillen houden alleen het licht tegen, waardoor je pupillen groter worden, omdat ze minder licht vangen. Hierdoor kan de UV-straling nog meer schade aanrichten, omdat je oog zichzelf beschermt door de pupil te verkleinen. Wil je zeker zijn van een bescherming? Kies dan een zonnebril met het CE 3 keurmerk, dit is de hoogst haalbare bescherming, zie het maar als een hoge factor.


Gekleurde glazen zien er niet alleen heel erg leuk uit, sommige kleuren hebben bepaalde voordelen. Zo zorgen bruine glazen voor verminderd zonlicht, maar veranderen ze wel de kleuren. Een grijs glas vermindert alleen de felheid en niet de kleuren, en roze glas is weer handig als je veel aan watersport doet, omdat ze goed contrasteren. Heb je snel last van de blauwe waas die de zon soms achterlaat in je zicht? Kies dan voor gele of groene glazen.  Dan heb je nog speciale polariserende glazen. Die filteren, buiten de UV-straling, ook de horizontale schittering van bijvoorbeeld water op een wegdek.

Heb je nog geen kwalitatief goede zonnebril? Misschien zijn de volgende exemplaren wat voor jou!


Carrera-zonnebril, pilotenmodel in wit, geleverd met opberghoesje, ?129,95


Hugo Boss-zonnebril, grijs montuur met rechthoekige glazen, geleverd met luxe opberghoes, ?194,95


Dior-zonnebril, ronde glazen met kleurverloop, geleverd met luxe etui, brillenhoesje en poetsdoekje, ?224,95


Michael Kors-zonnebril, vierkant en doorschijnend montuur, geleverd met luxe etui, ?114,95


Ray-Ban-zonnebril, pilotenmodel, geleverd met kunststof etui en poetsdoekje, ?134,95


Draag jij altijd een goede zonnebril als de zon schijnt?

Geschreven door Esmée van Girlscene.nl