Stoppen met de pil?

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

Toen ik veertien was, vroeg ik met knikkende knieën aan mijn moeder of ik aan de pil mocht. Ik had namelijk ontzettend last van een onregelmatige menstruatie en intense buikkramp. Mijn moeder vond het prima en de huisarts ook. Dus kreeg ik Microgynon 30 voorgeschreven en die slik ik ever since.

Dat was elf jaar geleden, drong laatst plotseling tot me door. Al elf jaar lang stop ik bewust mijn lichaam vol met kunstmatige hormonen om mijn menstruatie onder controle te houden. Voordelen zijn er zeker. Zo ben ik voor bijna 100% beschermd tegen ongewenste baby’s, is mijn buikkramp tot het minimale beperkt en kan ik zelf beslissen of ik ongesteld wil worden tijdens vakanties. Maar de pil heeft wat mij betreft ook zeker nadelen. Zo ben ik sinds het gebruik een stuk steviger geworden en is het natuurlijk erg 'gevaarlijk' om hem een dag te vergeten. Om die redenen, en meer, speel ik dus al een tijdje met het idee om te stoppen met de pil en op zoek te gaan naar andere anticonceptiemiddelen.

Ik heb gelezen dat je, als je stopt met de pil, razendsnel wat kilo's kwijtraakt (leuk!), veel meer zin in seks krijgt (leuk!) en dat je je weer jezelf voelt (leuk?). Al met al denk ik dat ik het gewoon een kans moet geven. Want voel ik me niet nu ook gewoon ‘mezelf’? Ik zou het eigenlijk niet weten, want ik slik de pil al bijna mijn halve leven!


Maar ik kijk wel gigantisch op tegen de onregelmatigheid en bijkomende buikkramp die ik had voordat ik aan de pil begon. Vreselijk was dat soms! Daarnaast ben ik stiekem toch wel bang dat andere voorbehoedsmiddelen niet zo veilig zijn. Een nuvaring zie ik niet zitten, een spiraaltje ook niet en condooms alleen vertrouw ik niet voldoende.

Dus ik ben ontzettend benieuwd hoe jullie dat doen. Slikken jullie ook de pil? En zo ja, spelen jullie ook wel eens met het idee om te stoppen, om je lichaam de kans te geven even te ont-pillen? Ik ben benieuwd!