Verstandig sporten in de zon

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

Afvallen lukt het best als je, naast het eten van gezonde voeding, lekker veel sport en beweegt. Maar wil je in de lente of zomer sporten in de volle zon, dan moet je er rekening mee houden dat het risico op hittekramp of een zonnesteek toeneemt en je prestaties kunnen verminderen. Er zijn daarom een aantal punten waar je op moet letten.

Zo is het verstandig om voor, tijdens en na het sporten voldoende water te drinken. Wanneer je dorst krijgt, ben je eigenlijk al te laat. Dorst is een teken van je lichaam, dat je bent uitgedroogd. Neem dus regelmatig een drinkpauze. Daarnaast is het van belang dat je goed naar je lichaam luistert: stop onmiddellijk wanneer je misselijk wordt, hoofdpijn krijgt of last krijgt van krampen. Zoek op dat moment meteen de schaduw op.

Huid

In de lente kan je huid nog erger verbranden dan in de zomer. Maandenlang is je huid bedekt geweest, dus hij zal weer moeten wennen aan de zon. Smeer de onbedekte huid daarom altijd royaal in met UVA- en UVB-filterende zonnebrandcrème.

Smeer je huid tijdens het sporten vaker dan twee keer per uur in. Kies een zonnebrandcrème met minimaal factor 15. Heb je een lichte en gevoelige huid, gebruik dan factor 20 of hoger. Een zonnebrandcrème is ongeveer één tot twee jaar bruikbaar. Wanneer de crème lange tijd in de zon heeft gelegen kan de beschermingsfactor (SPF) op de verpakking dalen.

 


Sun Safe polsband
Vind je het vervelend om steeds te onthouden wanneer je je voor het laatst hebt ingesmeerd? Gebruik dan een Sun Safe-polsbandje. Dit armbandje houdt in de gaten wanneer je verbrandt. Je smeert je lichaam en het bandje in met zonnebrandcrème en het polsbandje ondergaat drie kleurveranderingen. Hij kleurt paars als je in de zon zit, bruin als je opnieuw zonnebrandcrème moet smeren en roze als het tijd is om de schaduw op te zoeken.

Kleding

Tijdens het sporten is het belangrijk om luchtige kleding te dragen, het liefst ook een pet en zonnebril. Draag liever geen katoenen en/of zwarte kleding, katoen neemt vocht op en houdt het ook vast. Zwart is in de zon extra warm. Kies liever voor kleding die voldoende ademt en het vocht naar buiten kan afvoeren.

Tijdstip

De straling van de zon is ’s middags tussen twaalf en drie het sterkst. Zoek op het warmste gedeelte van de dag de schaduw op en vermijd de zon zo veel mogelijk. Het beste is om te sporten in de ochtend of in de avond, wanneer het buiten koeler is.

Tot slot is het van belang dat je ook tijdens warme dagen de warming-up en cooling-down niet vergeet. Een warming-up is essentieel om blessures te voorkomen en je lichaam voor te bereiden op een sportinspanning. Door een cooling-down voorkom je gespannen, vermoeide spieren en spierstijfheid.

Ben jij een fanatieke sporter? En hoe los jij het op, als het in de zomer weer warmer wordt?

Dit artikel is geschreven door Anne de Graaf,
personal coach van Afvallen met Anne in 12 weken en Valtaf.nl