Verkoudheid: Hoe kom je er weer vanaf?

Sport & gezondheid door Betty

Verkoudheid is de meest voorkomende reden van ziekteverzuim. Het is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Verkoudheid loop je op vanwege besmetting met een verkoudheidsvirus. Tussen de twee en vijf keer per jaar krijgen we hiermee te maken. En daar kun je je goed beroerd van voelen! Je kan niet meer ademen door je neus, hebt keelpijn, niest 160 keer in het uur en hebt schrale neusvleugels.

Daarom heeft Ze.nl nu een aantal tips voor je op een rijtje gezet, om die irritante verkoudheid meteen de kop in te drukken. Oprotten met de groene klodders!

1. Allereerst is het belangrijk om je verkoudheid zoveel mogelijk te voorkomen. Dit doe je door hygienisch te werk te gaan. Was je handen regelmatig en gebruik zakdoekjes niet 83 keer achter elkaar. Verder helpt het om een goede lichamelijke conditie te hebben. Dus zorg dat je goed eet, voldoende slaapt en de juiste kleding draagt voor het weer.

2. Als de verkoudheid zich eenmaal een weg in jouw luchtwegen heeft weten te banen, dan is het van belang niet meteen keihard te gaan snuiten. Daardoor prikkel je je slijmvliezen en kunnen je holtes verstopt raken. Geloof mij: dit wil je niet.

3. De werkzaamheid van stomen bij verkoudheid is nooit bewezen, maar kan wel verlichting geven. Dus zet je waterkoker aan, doe een druppeltje menthol- of kamille-olie in een bak, gooi er kokend water overheen en ga er met je bek een tijdje boven hangen. Hierbij moet wel gezegd worden dat je tegen verveling moet kunnen. Je hangt met je gezicht boven een bak water en daar valt dus geen entertainment uit te halen. Zorg voor een leuk achtergrondmuziekje om de tijd door te komen.

4. Do it yourself tip van de dag: je neus spoelen met een zoutoplossing. Kook wat water (of bewaar wat water van tip drie) en doe een schepje zout erbij. Lekker roeren tot alles is opgelost en laat het goedje even afkoelen. Als het een prettige temperatuur heeft kan je het mengsel gemakkelijk met de achterkant van een lepel in je neus druppelen. Doe 1 druppel per keer in je neus, haal je neus even op en bekijk per keer of je er nog wat bij wil doen. Het is namelijk verschrikkelijk smerig, maar het werkt wel!

5. In het kader van 'dit vraagt om harde maatregelen kan je ervoor kiezen een neusspray te gebruiken. Doe dit bijvoorbeeld op het moment dat je de N en M niet meer uit kunt spreken, als je als een idiootje met je mond open zit te ademen en/of als je wilt slapen. Neusspray heb je in alle soorten en maten en is te koop bij de plaatselijke drogisterij. Altijd handig om in huis te hebben! Maar let wel op: Nooit langer dan een week gebruiken en houd je aan het maximum aantal sprays per dag. Je lichaam kan hier namelijk “verslaafd” aan raken.

6. Drink veel! Nee, geen vrijbrief om je buitensporig alcoholgebruik aan te praten! Alcohol pleegt namelijk een aanslag op je lever en die heb je juist nodig als je bezig bent met knokken tegen een virus. Bovendien onttrekt het vitamine C en vocht uit je lichaam. De bedoeling is juist dat je veel vocht binnen krijgt, om je afvalstoffen zo veel mogelijk af te voeren. Laat melk trouwens maar even staan. Dat kan voor slijmvorming zorgen en daar wordt je niet blij van als je luchtwegen al niet in orde zijn.

7. Zet een pannetje kippensoep voor jezelf op! De boullion zou ontstekingsremmende eigenschappen hebben, is volgens onderzoek aangetoond. Het blijkt namelijk dat de beweging van witte bloedlichaampjes, die aanzetten tot het vermeerderen van slijm in neus en longen, gestopt wordt.

8. Help je weerstand een handje door iets als Echinaforce te gebruiken. Dit kan je kopen in pilvorm, maar is ook verkrijgbaar als druppels die je in je drinken kan gooien. Verder kan je ook een poging wagen met Kaloba. Zoals oma altijd zegt: Baat het niet, dan schaadt het niet!

9. Gebruik zo veel mogelijk knoflook. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat de proefpersonen die veel knoflook aten sneller van hun verkoudheid af kwamen dan de proefpersonen die geen knoflook aten. Als je goed verkouden bent proef je toch niks, dus kan je net zo goed een aantal extra teentjes uitpersen boven je zelfgemaakte pastasaus. Wel even tanden poetsen na afloop, voor de mensen die wel kunnen ruiken! ;-)

10. Zet eens een raampje open. Hoe verleidelijk het ook is om, als je verkouden bent, de boel op te stoken en daarbij de ramen gesloten te laten, het is wel erg ongezond. Frisse lucht verlaagt de kans op verkoudheid, dus laat de boel in ieder geval een paar uur per dag lekker doortochten. En zet eventuele luchtroosters de hele dag door open!

Zoals je ziet zijn er dus wel wat opties om iets comfortabeler en iets sneller van een verkoudheid af te komen. Ik kan je dan ook echt raden om in ieder geval een aantal van deze tips ter harte te nemen als een verkoudheid ook jou te pakken heeft.

Ben jij vaak verkouden? En kan je deze rij tips nog langer maken?