Help, mijn man is ziek!

Zij/hij door Danielle de M
Maar weinig dingen zijn zo sneu als een zieke man. Een man is niet ziek, een man gaat dóód, dat weet iedereen. En vrouwen zijn harteloze wezens die de ernst van de situatie gruwelijk onderschatten.
 
Klink ik generaliserend? Ja. I know. Dat komt omdat ik een hardvochtige vrouw ben, gespeend van elke vorm van medeleven. Als ik mijn man mag geloven, tenminste. Want die is Ziek. Van mijn eens zo slagvaardige man rest slechts een schaduw, een omhulsel van de man die hij eens was. En hij is niet zomaar ziek, nee, gegéseld, met Griep. Dat betekent dat hij zich na de eerste nies met een muts en een sjaal op de bank parkeert. Want zo gaan die dingen.
?Ik heb ook spierpijn. Heel erg.? (Deze uitspraak wordt gedaan terwijl hij vertwijfeld zijn benen masseert.)
?Wat vervelend voor je. Zal ik je een kopje thee maken?? (Ik ben ook de beroerdste niet.)
?Neeeeeee?.dat helpt niet. Misschien moet ik een pijnstiller.?
?Ook goed. Pak ik een paracetamolletje voor je.?
?Doe maar zo?n Ibuprofen 600.?
?Gek. Die is voor postoperatieve pijn. Jij hebt een virusje.?
?Vírusje? Dit is geen gewone griep. Dit is een of andere griezelige mutatie, kan niet anders.?
 
 
Olie op het vuur
Op dit punt begin ik er al genoeg van te krijgen. Kijk, zoals ik al zei ben ik niet te beroerd om thee en farmaceutica aan te slepen, maar ook niet om nog wat olie op het vuur te gooien in geval van excessief drama. Als op het moment dat ik een boodschapje wil gaan doen, steeds luider gekerm opklinkt vind ik dat dat ogenblik aangebroken is.
?Ik ga sinaasappels halen voor je. Wat vitamientjes zullen je goed doen.?
?Oooow God, laat je me gewoon alleen? Ik ben zíek!?
?Schat, ik ga naar de supermarkt. Dat overleef je wel. Jezus.?
?Nou, daar ben ik nog niet zo zeker van. Ik voel me afschuwelijk.?
?Weet je wat, ik denk dat je gelijk hebt. Ik denk ook niet dat dit een gewone griep is, je ziet er inderdaad afschuwelijk uit. Volgens mij heb je Spáánse griep. O nee, wacht even, we waren toch laatst in Marrakech? Dat is Afrika!  Daar heb je het al, het is ebola, of knokkelkoorts ofzo. Dan word je zo?n bleeder. Vergeet de huisarts, ik ga de GGD bellen.?
 
 
Mannelijkheid
Dat valt niet in goede aarde.
Enige zelfrelativering en/of zelfspot is in dit stadium ver te zoeken en valt binnen afzienbare tijd ook niet te verwachten. Sterker nog, elke kwaal en kwelling wordt in chocoladeletters beklemtoond en ik ben meedogenloos wreed, keihard, koud en ik hou niet van hem. En volgens hem staat dit de mannelijkheid helemaal niet in de weg. Het is zelfs een teken van extra mannelijkheid! Uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge blijkt namelijk dat ?de evolutie mannen een zwakkere weerstand tegen ziekte heeft toebedeeld in ruil voor een hoger testosterongehalte?. Ze moeten almaar laten zien dat ze de beste en de sterkste zijn, waarna ze pas mogen paren met de vrouwtjes. Dat machogedrag kost zoveel energie dat er weinig overblijft om ziekte te bestrijden. Hierdoor voelt voor mannen verkoudheid aan als griep en hoofdpijn als migraine. Grootschalige vaccinaties zouden de weerstand van de man moeten opkrikken.
 
Ach gut, de stakker. En ik maar denken dat-ie zich aanstelt, blijkt hij juist zo hard bezig met onze soort in stand te houden. Ik zal bij de volgende kreun maar applaudisseren. Hij verdient het.

Lees ook de vorige columns van Daniëlle!Daniëlle de Mol Moncourt (1969) geniet ervan met een knipoog naar dagelijkse dingen te kijken.

Ze is moeder van twee hevig puberende zonen - waarbij ze die knipoog meer dan hard nodig heeft -, schrijfster en journalist. Buiten dat houdt ze van sporten, heeft ze een hardnekkige chocoladeverslaving en wijst ze een lekker wijntje ook niet af.

In haar columns observeert ze mensen, de dingen die ze doen en waarom ze dat doen. Wat drijft ze? Een enorm gebied wat haar verbeelding steeds weer opnieuw prikkelt.

Over haar sportavonturen schrijft ze op haar blog serendipityddmm.blogspot.com.