Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

Ode aan de vrouw

Al een eeuw vieren we Internationale Vrouwendag. De hele wereld staat vandaag voor de honderdste keer stil bij het feit dat vrouwen in veel gebieden nog steeds ondergeschikt zijn aan mannen. Want hoewel je vandaag als vrouw best een mooie bos bloemen of uitgebreide massage mag verwachten van je lover, worden er nog veel vrouwen in bepaalde gebieden onderdrukt. Sterker nog, er is nog geen enkele samenleving waar vrouwen hetzelfde behandeld worden als mannen. 'Westerse' landen lopen hierin voorop, maar ook hier is nog veel te verbeteren. Vrouwen moeten bijvoorbeeld nog steeds langer werken dan mannen, voor hetzelfde loon. Ook zijn vrouwen vaker het slachtoffer van geweld.


"All the ladies who truly feel me... Throw your hands up at me"
Destiny’s Child - Independent Women


Internationale Vrouwendag is een herdenking van de eerste staking door vrouwen, die plaatsvond op 8 maart 1908 in New York. De staking was gericht tegen slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie en bleek achteraf het prille begin van de strijd voor vrouwenemancipatie. In 1978 werd de feestdag voor het eerst door de VN erkend, maar in veel kapitalistische landen gebeurde dit lange tijd niet.

Sinds de tweede feministische golf in de jaren ’60 wordt Internationale Vrouwendag weer volop gevierd, meestal met bijeenkomsten, debatten, lezingen en manifestaties. Het doel is om stil te staan bij de verbetering van vrouwenrechten, zoals bijvoorbeeld kiesrecht. In nog maar enkele westerse landen heerst weerstand tegen de achtste maart. Het gaat dus de goede kant op, maar verbetering is nog altijd nodig!

Internationale Vrouwendag 2011
Dit jaar wordt Internationale Vrouwendag in Nederland niet uitbundig gevierd. Wel zijn er hier en daar leuke evenementen die je kan bezoeken.

In Den Haag staat de Tweede Kamer vandaag in ieder geval stil bij de vrouwenfeestdag. In Amsterdam wordt het uitbundig gevierd met zo veel mogelijk vrouwen: een stoet met fakkels, spandoeken en leuzen trekt om 18:30 van de Dam naar het Mozeshuis. Vanaf 19:00 is daar een feestelijke avond met muziek, toespraken, optredens en een buffet. Via internet wordt contact gelegd met Caracas (de hoofdstad van Venezuela), waar op hetzelfde moment Internationale Vrouwendag gevierd wordt. Kijk hier voor meer info. Verder worden er in onze hoofdstad speciale rondleidingen georganiseerd over invloedrijke vrouwen en hun historische impact.


"Zij maakt me deel van haar grote geheel, zij is de betere helft van mij"
Marco Borsato - Zij


In Echt (Limburg) staat het Museum van de Vrouw. Speciaal voor Internationale Vrouwendag zijn alle vrouwen van honderd jaar of ouder welkom om gratis een kijkje te komen nemen in het museum. Samen met hun familie worden zij vandaag ontvangen met een kopje koffie en een stukje Limburgse vlaai, om te genieten van honderden jaren vrouwenhistorie.

Daarnaast vindt één van de meest besproken vrouwenevenementen van vandaag plaats: de première van de Gooische Vrouwen-film! Door het hele land worden Ladies Nights georganiseerd, waarbij bezoeksters de grande première in het DeLaMar Theater via de bioscoopschermen kunnen volgen. De kans is klein dat er nog kaarten zijn voor deze onwijs leuke Ladies Nights, aangezien er de afgelopen maanden ruim 50.000 zijn verkocht!


"Ze is geen slap excuus voor wat ik graag had willen zijn
Nee, meer nog dan ik eigenlijk toegeven wil"
De Poema's - Zij Maakt Het Verschil


Tenslotte steunt één van onze favo webshops, MyDress, de internationale feestdag op een heel ludieke manier! Bij iedere aankoop op de site gaat vijftien procent van de opbrengst naar Amnesty International: de organisatie die zich inzet voor 'human rights'. Daarnaast wordt er een superleuk basic roze jurkje verkocht voor maar twintig euro, waarvan de helft naar Amnesty International gaat. Is dat geen goed initiatief?!Wees bewust, wees trots
Internationale Vrouwendag is dus een dag vol vrouwelijke evenementen en bewustwording. Maar de boodschap die wij vooral mee willen geven is: wees niet alleen bewust van je vrouwelijke genen, wees er trots op! Trek die zwierige jurkjes, je hoogste hakken en de hipste handtasjes uit de kast en paradeer er met je lange lokken lustig op los. Geniet van alles wat ons een vrouw maakt en voel je vandaag op en top meisjesachtig. Vandaag mag het nóg meer, nog langer en nog vaker dan anders! En vergeet niet om je vriendinnen, je moeder, je zus, je nichtje, je lerares, je bazin en de rest van de vrouwen om je heen een lief complimentje te geven vandaag. Het is ook hun dag! Zoals de Spice Girls, Destiny's Child én Jeanne d'Arc ons geleerd hebben: wees gewoon lekker trots op het feit dat je een vrouw bent. Girlpower!