Het (on)zinnige van dromen

De maatschappij door Marco

Iedereen droomt. Het aantal dromen en de duur ervan verschilt echter per persoon, en ook waar de persoon over droomt. Vanuit dit oogpunt zijn dromen ongrijpbaar te noemen, wat valt er dus eigenlijk allemaal over te zeggen?

Toen ik jonger was heb ik een tijdje een droomdagboek bijgehouden. Voordat de droom kon vervagen, greep ik steevast bij het ontwaken naar de pen en het boekje die naast mijn bed lagen. De resultaten verschilden nogal, van dromen waarin ik mij met reuzensprongen uit de voeten maakte voor een oude man met een duivels gezicht, tot dromen over mijn huisdieren waar ik vrolijk mee praatte. Ik schreef het grootste deel af als onzin, maar toch zat er ook weleens een droom tussen waarin ik een gesprek voerde, die ik vervolgens drie dagen later in de 'real world' voerde. Wat zijn dromen nu eigenlijk precies, en welke vormen zijn ervan?

Wanneer we naar de definitie van het woord 'dromen' kijken, kunnen we stellen dat dromen een reeks van beelden, gedachten, gevoelens en gewaarwordingen zijn die een persoon ervaart wanneer hij of zij slaapt. Deze dromen komen vooral voor in de remslaap, de slaapfase waarin de hersenactiviteit het grootste is. Alles leuk en wel, maar nu weten wij nog steeds niet wat dromen nu ECHT zijn.

Er bestaan veel theorieën over dromen, hier de populairste op een rijtje:

  • Volgens Freud zijn droombeelden vermomde uitingen van verdrongen complexen uit het onderbewuste. In de slaap valt de weerstand van het bewustzijn deels weg, waardoor deze verdrongen complexen vermomd als dromen langs de gebruikelijke 'wachtposten' kunnen komen. Wanneer deze beelden op de juiste manier uitgelegd worden, kunnen zij de persoon in kwestie veel leren.
  • De activatiesynthesetheorie gaat er in het kort gezegd vanuit dat de ruwe informatiestroom, die wordt opgeroepen door de geactiveerde hersendelen tijdens de Remslaap, door gebrek aan structuur en tijd door het rationele brein worden samengevoegd tot dromen.
  • Dromen zijn vormen van verwerking, waarbij de persoon onverwerkte gebeurtenissen van die dag, week of maand verwerkt.
  • Tenslotte zijn dromen ook een belangrijke peiler in de wereld van het paranormale, waar droombeelden worden uitgelegd als symbolen voor gebeurtenissen in het huidige en toekomstige leven van een persoon.


Genoeg invalshoeken dus, maar niet één bevredigend antwoord. Zelf herken ik in bijna iedere theorie wel wat. Ik heb zelf in het verleden op belangrijke momenten in mijn leven latente dromen gehad, dromen waarbij ik wist dat ik droomde, en de droom als het ware kon beheersen. Dit heeft leuke momenten opgeleverd, zoals het incasseren van stokslagen van een gevreesde leraar door doorzichtig te worden, tot het verslaan van een boosaardige man door middel van toverkracht (en nee, dit was niet Freddy Krueger). Deze dromen liepen synchroon met mijn 'coming out' periode, waarbij ik eerst nog wegvluchtte voor boze mannen in mijn dromen, en ze daarna in een rechtstreekse confrontatie versloeg. Volgens een vriendin van mij had dit te maken met het wegvluchten van mezelf, en vervolgens de confrontatie aangaan (de coming-out).

Verder herken ik ook zeker de verwerkingsdromen, ik denk dat iedereen die een verbroken relatie heeft meegemaakt deze wel herkent. Dromen waarbij langzaam afscheid wordt genomen van de ex-partner, en waarbij men standaard met een rotgevoel wakker wordt.

Anyway, wat zijn jullie ervaringen met dromen? Hebben jullie standaard dromen waar geen touw aan vast te knopen is, of hebben jullie ook wel eens iets ?raars? meegemaakt wat dromen betreft?