Zwervers, medelijden versus ergernis

De maatschappij door Marco
Het is al laat wanneer er op het station een vrouw voor mij gaat staan. De vrouw ziet er onverzorgd uit, en ik heb haar opgeheven hand niet nodig om te zien dat zij een zwerver is. De vrouw praat ontiegelijk onduidelijk, maar wanneer zij met haar vinger naar haar geopende mond wijst, besluit ik over mijn hart te strijken. Ik pak de zojuist gekochte cheeseburger en cola uit mijn tas, en geef ze aan de vrouw. De vrouw kijkt er een ogenblik naar, en begint vervolgens met haar hoofd te schudden. "Money, money" is ongeveer het enige wat ik uit haar woorden kan opmaken. Ik schud mijn hoofd kort heen en weer en loop vervolgens door, achtervolgd door de kreten van de vrouw. I'm sorry honey, maar ik ben er niet om jouw verslaving te betalen, daar zijn instanties voor die hulp kunnen bieden.

Misschien dat ik in de bovenstaande situatie erg hard overkom, maar ik ben de slechtste niet. Vroeger doneerde ik gemiddeld twee euro aan iedere opgestoken hand, tot ik mij bewust werd van de zinloosheid hiervan. In het eerste jaar van mijn opleiding leerde ik van de voornaamste middelen waaraan dit geld besteedt wordt, en ik heb gewoon geen zin meer deel uit te maken van andermans verslaving. Ook weet ik nu welke instellingen er allemaal voor zwervers zijn, waar zij dus terecht kunnen voor hulp. Misschien is een lesje 'instellingen wijzen' dus meer op z’n plaats?

Ik merk ook dat ik me soms behoorlijk kan ergeren aan het 'agressieve' bedelgedrag van sommige zwervers. Bedelen rond terrasjes en aangesproken worden terwijl je hard naar de trein rent die je dreigt te gaan missen. Ik maakte zelfs een keer in de trein mee dat een vrouw naast mij kwam zitten. Terwijl ik belde met een vriendin begon zij heel klagerig "money, money" in mijn oor te brullen. Ik heb haar nog net geen mep verkocht, mijn hemel, wat was dat irritant zeg!

Toch blijf ik een zacht ei, vooral wanneer ik een zwerver zie die in gezelschap is van bijvoorbeeld een hond. Dat arme beest, denk ik dan. Toch maar weer een euro 'voor het hondenvoer'.

Wat is jullie mening over zwervers en bedelen? Wat zijn jullie ervaringen ermee? En kennen jullie misschien zelf iemand die zwerft?