Moeders apen dochters na

De maatschappij door Jikke
Als klein meisje heb je vast weleens je moeders pumps aangetrokken, haar lippenstift opgedaan en voor de spiegel geparadeerd. Je imiteerde haar maar wat graag. Nu lijkt het erop dat de rollen zijn omgedraaid. Maar waarom?
 
Vroeger keek je op naar je moeder en wilde je graag op haar lijken. Toen je opgroeide, kreeg je een eigen mening en daarmee ook een eigen stijl. Je bepaalde zelf welke kleding, make-up en kapsels je mooi vond. Niet langer volgde je de vrouw die jarenlang een voorbeeld voor je was. Sterker nog, de kans bestaat dat zij nu jouw stijl volgt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat (veertigjarige) vrouwen vaak wanhopig graag jong willen blijven en daarom hun dochters imiteren.
 
De meeste moeders hebben weinig tijd om zelf de laatste trends te volgen, in tegenstelling tot hun dochters. Daarom is het net zo gemakkelijk om vals te spelen en hen na te doen. Dan weten ze zeker dat ze goed zitten, want de dochters zijn zeer waarschijnlijk wèl op de hoogte van wat hot en not is. Moeders die zich jonger voelen dan ze werkelijk zijn, willen dat graag laten zien en duiken daarom de kledingkast van hun dochters in.
 
 
Sommige vrouwen gaan zelfs een stapje verder: zo heeft een moeder ?11.000 aan cosmetische chirurgie uitgegeven. ?Het klinkt misschien belachelijk dat ik cosmetische chirurgie heb ondergaan om op mijn dochter te lijken, maar ze is beeldschoon. Wie wil nou niet op haar lijken? Bovendien heeft ze haar goede looks van mij. Door de tijd zijn ze wat vervaagd?, aldus de moeder in kwestie.
 
De tienermeisjes zelf staan niet bepaald te springen om de stijl van hun moeders te volgen. Ook meisjes die zich volwassener voelen dan ze zijn, laten de kledingkast van hun moeders met rust.

Moeders: kleden jullie je weleens als je dochter? En dochters: wat vinden jullie van dit verschijnsel?