De S in schuim

Haar door Jikke
Je wilt graag mooi, gezond en stralend haar. Daarom verwen je het regelmatig met een lekker schuimende shampoo. Toch blijkt schuim helemaal niet zo goed te zijn als we denken. Ontdek hier het geheim van schuim.
 
Wij vrouwen willen glanzende en verzorgde lokken. Tegelijkertijd moet het volumineus, zacht en veerkrachtig zijn. Om dat te bereiken masseren we dus regelmatig shampoo in ons haar. Het schuimt rijkelijk en we hopen met een weelderige bos onder de douche vandaan te komen. Maar waarom zou schuim niet goed zijn?

SLS
Als je in de supermarkt of drogisterij op zoek bent naar shampoo, zul je meestal op de geur en de beloofde werking letten. Maar waar we vaak niet naar kijken, is wat er precies in zit. Veel shampoos bevatten namelijk Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate of Sodium Acetyl Sulfate. Deze stoffen worden ook wel SLS genoemd. Er zijn ook een aantal neefjes: Ammonium Lauryl Sulfate en Sodium Myreth Sulfate. SLS heeft een reinigende werking, schuimt heel erg en wordt veel gebruikt omdat het zo goedkoop is. Klink onschuldig, toch?
 
Maar schijn bedriegt. SLS reinigt zó goed, dat het zelfs gebruikt wordt om garagevloeren schoon te maken en motoren te ontvetten. Dat lijkt me iets te veel van het goede voor onze gevoelige haartjes. SLS zou ook kankerverwekkend werking hebben, maar echt bewijs is nog niet gevonden. Wel is ons duidelijk dat het geen lieve stof is voor onze perzikhoofdhuidjes en haarbos.


 
In het kort: SLS?
  • ?dringt door in de ogen en weefsels (en tast bouwstenen in ons lichaam aan).
  • ?kan oogirritaties, huiduitslag, haaruitval, vervelling van de hoofdhuid en allergische reacties veroorzaken. 
  • ?ontdoet de huid van vocht en olie (oftewel: droogt ons uit).
  • ...kan er voor zorgen dat als je je haar verft, de verf uiteindelijk niet meer pakt.
Dat zijn precies de dingen die we niet willen en je vraagt je vast af waarom dit product nog altijd verwerkt en verkocht wordt. Vraag een verkoper eens naar SLS en hij of zij zal je vragend aankijken. Zelfs producenten hebben er geen idee van wat deze stof kan doen. Het lijkt één groot mysterie?
 
Natuurlijk wil je lief zijn voor je haren. En dat kan! De meest gemakkelijke tip is om SLS te vermijden. En... zou een conditioner de nadelen van SLS misschien ook op kunnen lossen?

Conditioner
Met een conditioner zetten we de puntjes op de i. Terwijl de shampoo het haar schoonmaakt, zal de conditioner het verzorgen. De één kiest voor een moisturizer die vocht inbrengt; de ander geeft de voorkeur aan een conditioner die de haren en haarwortels sterker maakt, waardoor het minder broos zal zijn. Of misschien gebruik je liever een detangler, ook bekend als anti-klit.
 
Je zou zeggen dat een conditioner een uitkomst is voor de problemen die SLS met zich mee kunnen brengen. Toch zit er ook een staartje aan conditioners. Zij bevatten vaak cones ? de afkorting voor siliconen.
 

 
Siliconen
De werking van cones verschilt per haarsoort. Mocht je pech hebben, dan kunnen cones een nadelige werking hebben voor de vochtopname van het haar: ze leggen namelijk een laagje om de haren heen, waardoor vocht niet of nauwelijks opgenomen wordt. Het resultaat is droog en stug haar. Precies wat we niet willen!
 
Shampoos bevatten vaak SLS, conditioners kunnen siliconen bevatten? wat moet je dan? Tsja, vooral heel goed op etiketten letten en kijken wat het best werkt voor jouw haar. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we een lijstje met shampoos zonder SLS en conditioners zonder siliconen gemaakt:
De meeste producten zijn verkrijgbaar bij winkels als de Tuinen, de gewone drogisterij of bij de kapper. En als je goed zoekt, vind je ze online voor minder geld.
 
Met welke shampoo was jij je haar?