Sonja Bakker voor mannen

Lichaam door Redactie Ze.nl

Meer energie, een strakke buik, lekker in je vel zitten, geen stress en een stralende huid. Het zijn slechts enkele resultaten die te verwachten zijn van de twaalf leefregels die Christiaans in zijn 'praktische gids voor een eeuwige jeugd' op een rij zet. De auteur zelf is 47 jaar oud en, als we de grofkorrelige foto op zijn homepage mogen geloven, een breedgeschouderde sportieveling die zich waarschijnlijk niets kan voorstellen bij de woorden love handles. (Over zijn rimpels komen we vanwege die vage foto niets te weten.)

Net zoals Sonja Bakkers voedingsadviezen een hoog common sense gehalte hebben, zijn de twaalf regels waarmee Christiaans de strijd tegen ouderdom aangaat niet bijster opzienbarend. Ga sporten, neem voldoende slaap en rust, smeer braaf iedere dag met een hydraterende crème en slik voedingssupplementen voor de vitamientjes. Kunnen mannen niet zelf bedenken dat ze hierdoor langer vitaal en jeugdig blijven, vraag je je af.

Afbeelding verwijderd door redactie

Christiaans haalt in ieder geval alles uit de kast om de twijfelaars of sceptici voor zich te winnen. De twaalf leefregels worden onderbouwd met veelvuldige verwijzingen naar ogenschijnlijk onomstreden wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast wordt voortdurend uitvoerig uit de doeken gedaan wat de achtergronden en risico?s zijn van bepaalde ? natuurlijk met behulp van het boek uit te bannen ? levensstijlen. Maar liefst zeven pagina?s zijn gewijd aan de nadelige gezondheidseffecten van duursporten. Verder krijgt de lezer een exposé over 'de geheimen van een gezonde erectie' (ook nog voorzien van de nodige illustraties?), en is het hoofdstuk over hormoontherapie bijna een verkorte encyclopedie over de mannelijke hormoonhuishouding.

Dit alles heeft tot gevolg dat zo?n 80% van De houdbare man niet gaat over de praktische adviezen voor een eeuwige jeugd, maar over de bewijzen voor hun ? vermeende ? betrouwbaarheid en effectiviteit. Dat is geen overbodige luxe, want de beloften die de lezer krijgt voorgeschoteld zijn bijna te mooi om waar te zijn. Maar het komt de leesbaarheid niet ten goede.

Daar komt bij dat het boek wat betreft de voorgestelde oplossingen voor ouderdomskwaaltjes veel weg heeft van een reclamefolder voor anti age-artsen en peperdure voedingssupplementen. Veelzeggend is het hoofdstuk 'Slik als een Amerikaan', waarin Christiaans monter uitlegt welke negen (!) soorten voedingssupplementen door hem zijn geselecteerd om de belangrijkste verouderingseffecten tegen te gaan. Pillen zijn volgens De houdbare man ook de oplossing voor stress, haaruitval en slaapproblemen. En het zijn onmisbare wapens in de high tech strijd tegen rimpels en libidovermindering.

Afbeelding verwijderd door redactie
Een houdbare man (61), niet zijnde Pim Christiaans

Toch kan het geen kwaad om eens een blik te werpen in De houdbare man. Bij sommige tips kunnen ook vrouwen baat hebben. Wie wil er geen overtollig buikvet kwijt? En wie gelooft er niet in de heilzame werking van een schoonheidsslaapje? Christiaans heeft zelfs nog goed nieuws voor de ouder wordende mens. Naar verluid wordt 90% van de huidveroudering vóór het zestigste levensjaar beïnvloed door externe factoren, zoals zonnen en luchtvervuiling. Dat betekent dat je zelf een hoop kunt doen aan het conserveren van je huid, bijvoorbeeld door zonnebanken te vermijden en ijverig te smeren met een hydraterende crème. En vooruit, misschien af en toe een pilletje te slikken?

Pim Christiaans
De houdbare man: praktische gids voor een eeuwige jeugd
224 bladzijden
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
ISBN: 9021542870
Adviesprijs: 22,50 euro

Meer informatie: www.dehoudbareman.nl

Bestel online!

De houdbare man
P. Christiaans