Lekker dan: je vagina kan bleekvlekken maken in je ondergoed

Lichaam door Roos

Heb je weleens je ondergoed met vreemde vlekken uit de schone was gevist? Bedank daar je flamoes dan maar voor. Surprise: je intieme delen blijken dezelfde kleurveranderende eigenschappen te bezitten als de chemicaliën die we gebruiken om bijvoorbeeld het toilet schoon te maken, zoals bleek en chloor. Heftig!

Zure pH-waarde

Die vlekken heb je te danken aan de zure afscheiding die je vagina maakt. Die pH-balans is namelijk zuur, om te voorkomen dat er infecties zullen ontstaan. En dat zuur kan een flinke vlek in je kanten stringetje bijten. Een bleekvlek in je zwarte ondergoed ziet er vaak oranje-achtig of wit uit, en is vergelijkbaar met de verkleuring die ontstaat wanneer je bleekmiddel op een zwart kledingstuk morst. 

Gevaarlijk?

Waar is die afscheiding uberhaupt goed voor? Nou, je vagina is een zelfreinigende machine, dus ze prodiceert afscheiding met dezelfde zure eigenschappen. Dit slijm wordt op een natuurlijke manier geproduceerd vanuit de baarmoederhals en komt op deze manier FLATS, zo in je broek terecht. 

Kun je er iets aan doen?

Hoewel zo'n gebleekte vlek in je ondergoed misschien niet de schoonheidsprijs verdient, is het niets om je zorgen over te maken. Integendeel zelfs, want het is een teken dat je vagina gezond is. Ga dus vooral niet in de weer met reinigende producten en zeep, want dat doet meer kwaad dan goed. Wel kun je voor katoenen ondergoed kiezen, want dat ventileert beter dan synthetische materialen. En je kunt in plaats van zwart ondergoed eens voor een lichte kleur gaan, want dan valt een bleekvlek minder op. 

Lees ook: Help! Er bestaat zoiets als het 'dode vagina-syndroom'

Beeld: iStock