Getting a new pair? Dit zijn de voor- en nadelen van borstimplantaten

Lichaam door Anne-Fleur

Waar in de afgelopen jaren veel vrouwen borstimplantaten namen, zijn er tegenwoordig ook weer veel verwijderd. Denk aan BN'ers zoals Monica Geuze, Sarah van Soelen en Bridget Maasland. Ben je van plan om a new pair of boobies te kopen? Kijk dan eerst even goed door dit lijstje met de voor- én nadelen van borstimplantaten.

Lees ook: Dit zeggen je borsten over je gezondheid

Borstimplantaten nemen

Vrouwen die kleine borsten hebben, hebben er vast weleens over nagedacht. Wil ik implantaten nemen? Het heeft natuurlijk allemaal te maken met zelfvertrouwen hebben en beter in je eigen vel zitten. Dat is eigenlijk ook het enige (grote) voordeel eraan. Als vrouw met kleinere borsten kun je je namelijk erg onzeker voelen (andersom, vrouwen met grote borsten zijn vaak ook onzeker!). Of je uiteindelijk echt borstimplantaten neemt, is natuurlijk helemaal aan jou. Maar lees je wel goed in over de gevaren die implantaten ook met zich meebrengen.

Nadelen (en risico's) van borstimplantaten

Elk voordeel heeft zijn nadeel, maar bij borstimplantaten zijn de nadelen (en risico's) best groot. We hebben de meest belangrijke voor je op een rijtje gezet.

  • De ingreep om implantaten erin te laten zetten heeft een flink prijskaartje. Deze cosmetische ingreep kan namelijk tussen de 2000 en 6000 euro kosten. Da's niet niks!
  • Je hebt kans op lekkende implantaten (dit wordt ook wel “gel bleed” genoemd).
  • Je hebt een verhoogd risico op BIA-ALCL. Dit is een zeldzame vorm van lymfeklierkanker.
  • Implantaten moeten vervangen worden na verloop van tijd, dat betekent wederom een cosmetische ingreep met extra kosten.
  • Er is kans op giftige stoffen die het lichaam binnentreden door eventuele lekkende siliconen.
  • Medische klachten door de giftige stoffen, waaronder: vermoeidheid, haaruitval, ontstekingen, een slechte huid, hartproblemen, spierpijn en gewrichtspijn.
  • Mentale klachten, waaronder: angstaanvallen, paniekaanvallen, slechter geheugen en concentratieproblemen, sombere gevoelens.

Breast Implant Illness

Heb je wel eens gehoord van de term Breast Implant Illness? Dit is de verzamelnaam voor de verschillende medische klachten die vrouwen ervaren na de ingreep. Het is echter niet zo dat elke vrouw deze klachten ervaart. Er zijn dus ook 'success stories' wat betreft borstimplantaten.

Het lijstje met risico's is best groot en de risico's zelf zijn ook niet niks. Zit je eraan te twijfelen om borstimplantaten te nemen, raadpleeg dan altijd je huisarts en ga in gesprek over je wensen en de mogelijkheden. Lees je in ieder geval goed in en doe zoveel mogelijk research als je kan.