Dit zeggen je borsten over je gezondheid

Lichaam door Juliët

Wist je dat je borsten eigenlijk veel kunnen vertellen over je gezondheid? Want waarom zijn ze juist wat kleiner of juist groter? Heb je haargroei op je borsten of is de huid eromheen geïrriteerd? Lees snel verder en kom erachter wat het allemaal betekent.

Dit zeggen je borsten over je gezondheid

Je borsten zijn aan het groeien

Je merkt dat je boobs aan het groeien zijn. Dit is niet heel gek, want het kan zijn dat je iets bent aangekomen. Na de pubertijd worden je borsten groter en dan kom je over het algemeen aan. Dat je wat aankomt, kan komen door meer eten, minder bewegen, te weinig slaap of misschien stress. Daarnaast kan het ook betekenen dat je ongesteld moet worden, aan een nieuwe pil bent begonnen of zwanger bent. Horomonale veranderingen kunnen een oorzaak zijn van de groei van je borsten. Zolang je borsten maar gelijkmatig groeien is er niets om je druk om te maken.

Je borsten worden kleiner

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je borsten kleiner worden. Dit kan komen doordat je aan het afvallen bent. Je borsten bestaan namelijk voor een deel uit vetten en je zal daarom ook meer omvang verliezen als de rest van je lichaam ook slanker wordt. Daarnaast kan het ook betekenen dat je cyclys opnieuw begint. Door je periode worden je boobs vaak wat groter, het is dan ook niet gek dat ze weer krimpen na de tijd en de cyclus dus weer opnieuw begint.

De een borst is groter dan de ander

Weet dat geen enkele borstenpartij volledig symmetrisch is. Dit betekent dus waarschijnlijk niks. Daarnaast kan het ook medisch zijn. Als je echt merkt dat de ene borst significanter groter is dan de ander en qua vorm afwijkt, is het misschien verstandig om even langs de huisarts te gaan. Maar weet dat het vaak voorkomt, dus maak je niet gelijk zorgen!

De huid onder je borsten is geïrriteerd

Je merkt dat je huid wat begint te irriteren. Dit kan komen omdat je misschien een allergie hebt. Zo worden bh-beugels gemaakt van nikkel en niet iedereen kan hier goed tegen. Ook kan het zijn dat je last hebt van wrijving. Heb je grote(re) borsten? Dan kan het zijn dat de onderkant van je boobs over de huid hieronder wrijft en er dus irritatie ontstaat. De kans is groot dat je de verkeerde bh-maat draagt. Daarnaast kan het zijn dat je je bh te weinig wast. Door bacteriën kunnen er irritaties ontstaan.

Je tepels zijn of heel klein of heel groot

No worries. Net als je boobs, kunnen ook je tepels per persoon enorm variëren. Iedere borst en dus ook tepel is weer uniek.

Je hebt kleine bultjes rondom je tepel

Niets om je zorgen over te maken. Dit zijn namelijk vaak de uiteinde van je mekklieren en ja deze kunnen soms ook zichtbaar zijn als je niet zwanger bent.

Je hebt haargroei 

Het kan zijn dat je lichaam is blootgesteld aan overmatig testosteron door gebruik van de pil, maar kan ook wanneer je knuffelt met je lief en die heeft zich net ingesmeerd met testosterongel. Dit geeft zijn lichaam weer een boost. Het kan ook zijn dat je last hebt van polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS). Bij dit syndroom maken de eierstokken te veel testosteron aan, waardoor je eisprong onregelmatig is en soms uitblijft. Onregelmatig ongesteld zijn of acne kunnen ook symptomen zijn. Ga vooral bij twijfel even langs je huisarts.

Je hebt jeukende tepels

Wie weet heb jij nog restanten van je shampoo bij je tepels zitten. Spoel je dus extra goed op deze plek. Het kan ook zijn dat je allergisch bent voor kleding of je moet ongesteld worden. Maar kan het ook zijn dat je de ziekte van Peget hebt. Dit is een zeldzame aandoening van de tepel en vaak is de huid rondom geïrriteerd en jeukt enorm. Soms komt er een gele substantie vrij of wat bloed, ga in dit geval dan altijd naar de huisarts.

Gevoelig

Dit kan komen omdat je ongesteld moet worden. Je borsten zijn namelijk dan vaak een stukje gevoeliger. Ook kan het komen door het drinken van te veel cafeïne. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat cafeïne je boobs gevoeliger en pijnlijker kunnen maken.