Weg met de weegschaal

Lichaam door Redactie Ze.nl

Meijke van Herwijnen (1974) verzorgt samen met een team van trainers/coaches cursussen volgens de Weg met de Weegschaal-methode. Dit is zo'n succes dat de voormalig studente Voeding en Gezondheid aan de Wageningen Universiteit een boek heeft geschreven, waarin we nog meer over deze methode te weten komen. Na Montignac, Sonja Bakker en al die andere diëten kan dit er nog wel bij. Gelukkig lees ik in de inleiding al dat slank zijn en lekker in je vel zitten niet zo moeilijk is als het lijkt. "Het is geen kwestie van diëten en jezelf van alles verbieden. Het gaat om inzicht, kennis, vaardigheden en je eigen keuzes (kunnen) maken." Kijk, dat klinkt goed!

Weg met de Weegschaal legt op een simpele manier uit hoe eten en afslanken werken. Je leert luisteren naar je lichaam, maar zeker ook naar je hoofd en je hart. Zo krijg je inzicht in je voedings- en leefpatronen en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Weg met de Weegschaal is geen korte-termijn-dieetplan, maar helpt je een blijvende oplossing te vinden. Het is een boek over prettig en gezond omgaan met eten, mét een een gezond gewicht als gevolg. Het gaat over meer dan eten. Zo lees ik ook dat het lichaam naast voedsel nog drie andere basisbehoeften heeft: water, slaap/rust en seks/aanraking. Als je aan die behoeften voldoet, vermindert de stress en krijg je energie.

Het boek leest als een trein. Ieder hoofdstuk begint met een voorbeeld van Weg met de Weegschaal-deelnemers. Daarnaast wordt bepaalde informatie er uitgelicht onder de noemer 'Goed om te weten'. Deze stukjes zijn gedrukt in paars. Helaas maakt dit het niet duidelijker. De opdrachten bij 'Doen' worden wat dat betreft beter onder de aandacht gebracht. Als je Weg met de Weegschaal leest, raak je meteen gemotiveerd. Het klinkt allemaal zo makkelijk. Al moet je het natuurlijk nog steeds zelf doen. Dit boek is daarbij een fijn hulpmiddel.

De lezer van Weg met de Weegschaal krijgt niet alleen handige informatie. Er staan ook veel leuke weetjes in dit boek. Tot besluit een paar voorbeelden:

  • Je gewicht varieert door de maand heen, zeker bij vrouwen. Er kan wel zo'n drie kilo verschil in zitten.
  • Om een kilo vet te verliezen, moet je 7.777 kcal extra verbranden. Dat is de energiewaarde van een kilo menselijk lichaamsvet.
  • Ingrediënten staan op een verpakking in volgorde van hoeveelheid. Van de eerste ingrediënten zit er het meeste in.

Meijke van Herwijnen
Weg met de weegschaal
204 bladzijden
Uitgeverij Spectrum
ISBN: 9789027447913

Bestel online!

Weg met de weegschaal
Herwijnen, M. van