Zonbescherming: kies de juiste!

Lichaam door Vera
Het is alweer bijna zomer, dus de zon gaat al feller schijnen. Natuurlijk is het belangrijk dat je de juiste zonbescherming hebt, maar welke factor past nou precies bij jouw huidsoort? Ze.nl zet het voor je op een rijtje!

Niets is lekkerder dan het gevoel van de zon die op je huid straalt. Maar wanneer je aan het einde van de dag zo rood als een kreeft bent, is het opeens niet meer zo leuk! Veel mensen vergeten zich in te smeren of kiezen voor een te lage factor. Wij laten zien welke factor bij welke huid hoort.


Beschermingsfactor

Iedere huid, donker of licht, heeft een beschermingsfactor nodig tegen UV-stralen. Het helpt tegen huidkanker en natuurlijk huidveroudering. Denk niet: ik verbrand nooit dus ik hoef mijn huid niet in te smeren. Je huid heeft áltijd deze bescherming nodig.

Maar welke factor hoort bij welke huid?

Getinte huid
Wanneer je een getinte huid, donker haar en donkere ogen hebt, kun je lang in de zon zitten. Je huid verbrandt bijna nooit en je krijgt snel een diepbruine kleur. Ook als je dit huidtype hebt moet je je toch insmeren. Kies voor een lage beschermingsfactor: 6-10.

Lichtgetinte huid
Heb je donkerblond tot bruin haar en vrij donkere ogen? Je wordt gemakkelijk bruin en zal haast nooit  verbranden. Maak met dit huidtypegebruik van de beschermingsfactor 10-15.


Lichte huid

Wanneer je blond haar en lichte ogen hebt, heb je een grote kans om in de zon te verbranden. Kies daarom voor de wat hogere beschermingfactor: 15-25.

Zeer lichte huid
Wanneer je rossig haar en lichte ogen hebt, heb je een grote kans om snel te verbranden. Je wordt waarschijnlijk ook nauwelijks bruin in de zon. Kies om je huid zo goed mogelijk te beschermen, voor een hoge beschermingsfactor: 25-30 of hoger.

Kinderen
Een babyhuidje is teer en dun en kan nog geen fel zonlicht aan. Probeer je kindje uit de zon te houden en kies voor een goede bescherming en een hoge beschermingsfactor: 30-50.


Sunny facts
  • Blijf tussen 13-15u uit de zon. De zon is dan het felst en je verbrandt dan sneller dan normaal.
  • Ben je een hele dag op het strand en in de zon te vinden? Zorg dat je minimaal twee liter water drinkt. Anders droog je uit!
  • Wanneer je in de zon zit, draag dan altijd een pet of een hoed.
  • Smeer je na het zwemmen in de zee of het zwembad, gelijk weer in met zonnebrandolie/crème. Ook al beweren sommige merken dat hun product waterproof is, vaak is dat niet zo.
  • Zonnebrand werkt pas na een uur echt, dus jezelf op het strand insmeren is eigenlijk te laat. Je moet het een uurtje vantevoren doen.
  • Hoe dichter je bij de evenaar bent, hoe sterker de zon in dat gebied!
En nu maar hopen op heerlijk weer...!