Groene shampoo voor goed haar

Lichaam door Redactie Ze.nl

Als je houdt van een shampoo die je een hoofd vol schuim bezorgt, is Karpati niet je merk. De sulfaatvrije shampoo die schoonheidsspecialiste Eva Karpati voor haar huidverzorgingslijn heeft ontwikkeld, schuimt nauwelijks. Dat heeft een goede reden: de shampoo schuimt heel kort, totdat het haar voldoende gereinigd is en daardoor worden irritaties van de hoofdhuid voorkomen. Ik heb een gevoelige hoofdhuid, dus de kort schuimende shampoo - een productsoort die trouwens ook bij andere natuurlijke merken, zoals Weleda en Aveda, tot het assortiment behoort - komt als geroepen. Extra voordeel: er is maar een heel kleine hoeveelheid shampoo nodig, dus doe je lekker lang met de grote fles.

Afbeelding verwijderd door redactie

Karpati adverteert zich dan ook als betaalbaar merk. Het Australische bedrijf combineert naar eigen zeggen service, luxe en kwaliteit met betaalbare prijzen. Voorop staat steeds dat de producten je er goed uit laten zien en tegelijkertijd goed voor het milieu en de gezondheid zijn. De haarverzorgingslijn is niet getest op dieren en bevat geen dierlijke of synthetische ingrediënten. Dat is goed voor de natuur en goed voor je haar, aldus Karpati: de kans op irritaties is minimaal en het haar is makkelijk te stylen. Volgens Karpati zijn de petrochemische stoffen die in veel reguliere shampoos zitten - met angstaanjagende namen zoals propyleen, parabenen en ftalen - bovendien een aanslag op ons immuunsysteem en de gezondheid in het algemeen.


Of de gezondheidsclaims allemaal realistisch zijn, is moeilijk te beoordelen. Wat vaststaat, is dat Karpati een aantal prettige producten biedt. De silicoonvrije conditioner maakt het haar echt zacht en anti-statisch – ook als je maar een kleine hoeveelheid gebruikt. En het assortiment is behoorlijk uitgebreid: er zijn leave-in conditioners tegen pluizig haar en gespleten haarpunten, crèmespoelingen voor kinderen, intensieve haarmaskers die je ’s nachts laat inwerken, styling sprays met verantwoorde verstuivers en zelfs een body wash. Dat alle producten natuurvriendelijk zijn, geeft het allemaal net dat beetje extra glans.

Karpati producten zijn online te bestellen via de webwinkel van Natural Haircare.