Redenen om je weegschaal de deur uit te doen

Lichaam door Sabine
Wat je vrijwel in ieder huis kunt vinden, is een weegschaal. Zo nu en dan hebben we de behoefte om te weten hoe het ervoor staat met de kilo's. Maar zodra we eenmaal op dat ding staan, geeft-ie nooit weer wat we willen zien.
 
In vrijwel elk huis is wel een weegschaal te vinden. Bij de een staat die in de badkamer en bij ander is-ie heel ver onder het bed geschopt omdat de resultaten niet bevredigend waren. Wij vinden het hoogtijd om de weegschaal uit huis te doen. En wel om deze redenen! 

 
Je bent vrijwel altijd chaggo als je erop hebt gestaan
We hebben lak aan het advies van onze vriendinnen en de goede woorden van mama gaan de ene oor in en de andere oor uit, maar de weegschaal laten we wel voor zich spreken. Vaak wanneer we het lef hebben om erop te gaan staan, zijn we meteen down of chaggo. Het gewicht dat je wilt zien, toont-ie niet. Het is toch niet normaal dat zo’n glazen plaat je stemming bepaalt? Weg met dat ding. 
 
Je gewicht zegt lang niet alles over je gezondheid 
Wanneer je BMI net wat hoger is dan de bedoeling is, betekent dat helemaal niet dat je ongezond bent. Toch zijn we vaak helemaal niet blij met deze ontdekking. Maar je gewicht zegt niet alles over je gezondheid. Het zegt je bijvoorbeeld niets over de stress die je ervaart op je werk of je slaaptekort. 
 
Het gewicht dat je weegschaal je vertelt, schommelt 
De ene keer lijkt je twee kilo te zijn afgevallen en de andere keer zit er weer drie bij. Het kan dat je daadwerkelijk wat bent afgevallen of een klein beetje bent aangekomen, maar soms houd je lichaam wat meer vocht vast dan de andere keer waardoor je lichaam schommelt. Een erg betrouwbare bron is het dus niet als je erachter wilt komen of je gezwoeg in de sportschool zijn vruchten werpt. 

 
Je weegschaal verblind je voor je echte resultaat 
Als je wilt afvallen, zou het goed kunnen dat je je weegschaal gebruikt om te kijken of het werkt. Wanneer je geen grammetje bent afgevallen, ben je vaak teleurgesteld. Waarom ben je niets afgevallen? Maar het zou goed kunnen dat het wel zo is! Het kan bijvoorbeeld dat je vet omgezet is in spieren. Spieren wegen wel net zoveel, maar het is een kleinere massa waardoor je wel smaller bent geworden. 
 
Het verandert je blik op voeding 
Het is de voeding die je waarschijnlijk aanpast als je niet blij bent met je gewicht. Maar er zijn ook heel veel andere redenen waarom je gewicht blijft wat het blijft, maar vaak vergeet je die wanneer je te gefocust bent op je weegschaal. Stress, slaap en je gezondheid kunnen je gewicht allemaal beïnvloeden. 
 
Hoe vaak ga jij meestal op de weegschaal staan?