Reportage: Acro Yoga.

Lichaam door Redactie Ze.nl

Ik ben minder gespannen dan vorige week, toen ik het paaldansen ging testen. Ik weet nu in elk geval wat ik kan verwachten en bij bewegingsstudio rasalila gaat het er erg gemoedelijk aan toe, dus dat scheelt al de helft aan stress (ik ben tenslotte een vrouw én ongelooflijk onzeker over mezelf). Daarnaast was de spierpijn gauw vergeten, dus ik ben wel weer toe aan een nieuwe kennismaking met mijn spieren. Ook ben ik zo onder de indruk van het paaldansen van vorige week, dat ik bij mezelf denk dat het nooit erger kan zijn dan paaldansen. En dat was al heel leuk!

Cirkel Ceremonie

Acroyoga is een unieke combinatie van drie traditionele disciplines en vindt zijn oorsprong in de spirituele beoefening van yoga, de hartverwarmende ontspanning van Thaise massage en de dynamische kracht van acrobatiek, op een speelse manier. Via deze unieke drie-eenheid van yoga, massage en acrobatiek, is de kans groot dat je een magische verbinding ervaart. Verbinding met jezelf en de ander, stabiliteit en overgave, spel en vertrouwen.

Een AcroYoga-les bestaat altijd uit drie of meer onderdelen en we beginnen vandaag met de Cirkel Ceremonie: de cirkel vormt het begin van de acroyoga-beleving met behulp van opeenvolgende houdingen en bewegingen. Binnen deze cirkel wordt de sfeer en eventueel een thema bepaald voor de rest van de les. We stellen ons voor en vertellen wat ons ontspant. Ik ben op dit moment de minst ontspannen persoon ter wereld voor mijn gevoel, dus ik ben blij dat ik niet als eerste hoef te vertellen wat mij ontspant. Wanneer ik aan de beurt ben, roep ik 'zwemmen', maar eerlijk gezegd weet ik op dit moment niet wat mij ontspant.

Ik word in elk geval niet ontspannen van de daaropvolgende oefeningen: we zitten in een kleine kring bij elkaar en leggen onze armen om elkaars schouders. Op deze manier maak je verbinding met elkaar, maar ik merk aan mezelf dat ik allesbehalve de verbinding wil. Toch zet ik door en probeer ik me over te geven aan de les.

Asana

Het volgende onderdeel is Asana: hierbij wordt het lichaam opgewarmd en bereiden we ons voor op partnerwerk. De partnerserie helpt concentratie en flexibiliteit te ontwikkelen. Het komt me allemaal nogal vrij gemakkelijk voor en ik probeer me erg over te geven aan alles wat er op me afkomt. De schok komt pas, wanneer we overgaan in het volgende onderdeel: de Partner Flow. Het échte werk gaat nu beginnen.

Ik schat mezelf niet erg acrobatisch in

Wanneer Floortje en haar assistente de oefeningen voordoen, hoor ik mezelf slikken. Mijn eerste instinct is dat ik heel hard wil wegrennen. Het is namelijk de bedoeling dat je je partner laat 'vliegen' op je benen. Jij hebt je benen gestrekt en je partner ligt met zijn of haar bekken op jouw voeten. Het ziet er allemaal erg inspannend, ingewikkeld en ongelooflijk moeilijk uit. En vooral dichtbij, heel dichtbij. Ik besef me dat AcroYoga wel erg van het aanraken is en laat ik dat nou nét heel moeilijk vinden. En daar komt bij dat ik mezelf niet erg acrobatisch inschat.


Gelukkig is Sandra, mijn steun en toeverlaat, weer mee. Als er dan aangeraakt moet worden, dan liever met haar, want ik ken haar tenminste. Ik besluit om Sandra te laten vliegen, al verwacht ik erg weinig van mezelf. Maar wonder boven wonder gaat het goed. Ik til Sandra schijnbaar moeiteloos op en ik ben verbaasd dat het helemaal niet zo zwaar is als het lijkt. Ik behoud mijn evenwicht vrij goed en voel me steeds trotser worden: ik kan dit! Normaal heb ik niet zo'n hoge pet van mezelf op, dus dit is een enorme mijlpaal.

Volledige overgave

Het is, na deze persoonlijke overwinning, de beurt aan Sandra om mij te laten vliegen. Het punt van deze oefening is dat je jezelf overgeeft aan de ander. Je moet je volledig kunnen ontspannen, zodat je partner al het werk kan doen. De oplettende lezer heeft inmiddels wel door dat ontspannen nog niet in mijn woordenboekje staat, dus ik kan niet volledig vertrouwen op Sandra. Ik probeer teveel de controle te houden, omdat ik bang ben dat we ondersteboven gaan of haar pijn te doen. Maar instructrice Floortje komt erbij staan en vraagt of zij mag proberen om mij te laten vliegen. Ik twijfel, maar ik wil het persé proberen. Ik was immers zo trots dat ik wel iemand kan laten vliegen? En wonder boven wonder lukt het haar. Ik probeer me zoveel mogelijk te ontspannen en erop te vertrouwen dat zij mij niet zal laten vallen. Voor een eerste keer best een goed resultaat, al zeg ik het zelf. Ik merk dat ik een energie voel stromen, waarvan ik niet eens meer wist dat het bestond: een opmerkelijk gevoel van trots. Trots op mezelf. Wanneer ze aan me vragen hoe ik het vond, kan ik dan ook even niet antwoorden, ik ben er stil van. Is dit in harmonie komen met jezelf?

Partner Flow

Het laatste onderdeel voor de cooling down is de Partner Flow. Een creatieve serie yogahoudingen, waarbij beide partijen evenveel stretching ervaren. Communicatie, zelfacceptatie en eerlijkheid staan aan de basis van deze ervaring. Vertrouwen en compassie staan hierbij centraal. Het is de bedoeling dat we ondersteboven gaan hangen. Hierdoor wordt je wereld niet alleen letterlijk op z'n kop gezet, het brengt ook het kind in je boven. Het dwingt ons om moedig te zijn en angst los te laten.

Deze oefening kon ik wel voor een ander doen, maar zelf ondersteboven hangen zag ik niet zitten. Angsten loslaten en moedig zijn, twee belangrijke dingen die ik mezelf al maanden probeer aan te leren. Het gaat allemaal nog niet zo snel, maar ik doe mijn best. Sandra heeft er beduidend minder moeite mee en gaat, na een rondje kat uit de boom kijken, bij een wildvreemde 'op haar kop staan'. Waar ik het idee heb dat ik tegen het kruis van de partner zit te kletsen, geeft Sandra zich volledig over. Hulde!


Ontspannende massage?

De cooling down bestaat uit een ontspannende massage. Je mag je even volledig overgeven aan de handen van de ander. Ik heb het idee dat ik na bijna anderhalf uur vliegen en stretchen bijzonder ontspannen ben en probeer ervan te genieten. Ik ben er bijna van overtuigd dat ik volledig relaxed de les uitstap, maar Sandra haalt me lachend uit deze droom. "Jouw armen waren tijdens die massage volledig gestrekt, jij was niet ontspannen!"

Toch is AcroYoga een erg prettige manier van ontspanning en merk ik dat ik me er uitgeruster door voel.

Meer informatie over AcroYoga vind je op de website van rasalila. Een proefles kost tien euro en de les duurt ongeveer anderhalf uur.

Lees ook: Marlies probeert PoleFlow!