De wilde jaren van prinses Máxima

De maatschappij door Redactie Ze.nl
'Er was eens een klein meisje met blond haar en blauwe ogen. Ze zwaaide vrolijk met een nylon vlaggetje van Argentinië, want het was feest in het land. Het was 1978, en Argentinië, haar vaderland, had zojuist het wereldkampioenschap voetbal gewonnen...'

Hoewel deze biografie over prinses Máxima braaf van start gaat, krijg je halverwege het boek sterk het gevoel dat je in een roddelblad bent belandt. Oude Argentijnse 'vrienden', kennissen en familieleden klappen flink uit de school. Zo wordt onder andere onthuld dat Máxima als jong meisje erg onzeker was en 'altijd ruzie maakte met de weegschaal'.

Na het lezen van de 300 pagina's (!) die het boek telt, weet je bijna alles over het leven van Máxima, van haar cijfers op school tot haar liefdesleven door de jaren heen. Er wordt gedetailleerd ingegaan op haar 'stormachtige puberteit' en de tijd waarin Máxima in New York (samen)woonde. Saillant detail: haar toenmalige vriend Dieter Zimmerman schijnt de auteurs van het boek, anoniem, te hebben bijgepraat.


Natuurlijk komt de eerste ontmoeting met Prins Willem Alexander ook uitgebreid aan bod. 'Het was meteen raak tussen de twee. Ze dansten samen. Ze hielden elkaar vast. Willem-Alexander improviseerde voor de grap een tango. Ze wervelden lachend rond. Plagerig riep ze naar haar vriendinnen: hij is van hout!'

Het boek bevat nog meer hilarische stukken, met name door de (verzonnen?) dialogen tussen leden van het koningshuis. Vooral het verslag van de huewelijksvoorbereidingen is de moeite waard om te lezen. Máxima's familieleden en vrienden uit Argentinië kregen een snelcursus etiquette, renden gillend door de gangen van paleis Huis ten Bosch, terwijl Máxima ondertussen (bij gebrek aan een sluier) met een gordijn om haar hoofd de huwelijksplechtigheid oefende.

'Máxima, de Argentijnse jaren' is best een vermakelijk boek, hoewel het al met al geen wereldschokkende informatie bevat. Het is wel erg leuk om de foto's van de prinses, door de jaren heen, te bewonderen!


Maxima. De Argentijnse jaren
Alvarez Guerrero, G. & Soledad Ferrari