Oogappeltjes van Oranje

De maatschappij door Redactie Ze.nl

~Nederland mag zich gelukkig prijzen met een uitgebreide koninklijke familie. Dat is wel eens anders geweest. Koning Willem III had, nadat drie van zijn zoons kinderloos waren gestorven, één dochter en zijn enige kleinkind heeft hij zelfs nooit gekend. Koningin Wilhelmina moest het doen met één dochter. Maar dankzij koningin Juliana en haar prins Bernard zijn anno 2009 'de Oogappeltjes van Oranje' talrijk. De troonopvolging door telgen van het geslacht Oranje-Nassau lijkt voor de komende generaties veilig gesteld.

Over al deze nazaten van Oranje, van de in 2004 overleden koningin Juliana, tot de in september geboren jongste telg Juliana, is er nu een prachtig fotoboek uitgebracht: Oogappeltjes van Oranje. Een ode aan de koninklijke familie, waar Nederland met recht trots op mag zijn.


Wie heeft er niet met afgrijzen zitten kijken naar de beelden die de afgelopen weken werden herhaald op televisie? Een bus vol Oranjes, die met geschokte gezichten en tranen over hun wangen, keken naar de auto die door de toegestroomde menigte reed. Een feestelijke dag met veel zon en plezier werd ruw verstoord. Koningin Beatrix sprak het volk toe in een videoboodschap en zij was zichtbaar aangeslagen. Ikzelf kreeg kippenvel toen ik haar hoorde zuchten voor ze aan haar korte toespraak begon. Misschien wel één van de moeilijkste toespraken in haar loopbaan als koningin.

Gelukkig gaat het boek Oogappeltjes van Oranje voornamelijk over het plezier dat de familie heeft en dat ook uitstraalt naar de Nederlandse bevolking. Ik heb dan ook met veel plezier gekeken naar de semi-spontane foto met een hartelijk lachende Juliana en Bernard en hun kinderen. Ook de eerste officiele foto waarop deze trotse ouders naar hun pasgeboren dochter Beatrix kijken, is hartverwarmend.


Naast de prachtige foto's zijn er ook veel weetjes over de Oranjes toegevoegd. Bijvoorbeeld wanneer ze trouwden, de diverse geboortedata, waar men elkaar heeft ontmoet en wie het koninklijk of prinselijk paar heeft getrouwd. Al met al is het een mooi overzichtsdocument, dat niet zal misstaan in iedere boekenkast in Nederland. Zelfs al ben je geen fan van het koningshuis, het is een prachtig stukje historisch overzicht van ons kleine landje.

~~
Oogappeltjes van Oranje
M. Willems & Rijpkema, P.
~~