Interview: Het balgevoel volgens Constanze Kleis

De maatschappij door Redactie Ze.nl
Met Balgevoel verdiep je je als vrouw in de belevingswereld van de man. Dit doen vrouwen al zoveel, is het niet eens tijd dat het andersom gebeurd?

"Ik denk ook dat de tijd rijp is. Maar de behoefte van mannen om vrouwen vrijwillig hun plek in de maatschappij te gunnen is net zo groot als dat ze naar het werk gaan in een tutu. Je hebt andere maatregelen nodig en die kan je vinden in voetbal. Het is als een instructieboekje voor mannen. Het laat ons zien waar ze op reageren: duidelijke regels, consequent zijn en voetbalzinnen als 'druk uitoefenen vanaf het begin'."

Ook beschrijf je dat het supporter zijn van de man vergelijkbaar is met een retourtje naar de tijd van de holenmens. Komt het ooit nog goed met het andere geslacht?

"Niet in de zin dat ze ons ooit zullen begrijpen. Andersom begrijp ik ook niet waarom mijn man tweeduizend cd's nodig heeft om zich gelukkig te voelen. Maar ik accepteer en respecteer het. En dat is wat mist bij mannen: respect voor vrouwen. Ik hoef niet begrepen te worden door mannen. Ik wil gerespecteerd en gewaardeerd worden voor wie ik ben en waartoe ik in staat ben. We moeten dit respect eisen en afdwingen. Blijven hopen dat mannen ons zullen begrijpen, is een doodlopende weg en dat weten we."

Hoe kan het toch dat de meest stoere mannen huilen als hun voetbalclub verliest?

"Mannen voelen zich veilig door voetbal. Voetbal verwacht geen leuke cadeautjes of mooie spulletjes voor in huis met een Feng-Shui-effect. Voetbal vraagt niet: 'Ben ik te dik?' Voetbal is een liefde die zo groot is omdat het niets verwacht, niets verkeerd opvat of iets tegen je zal gebruiken. Voetbal accepteert de man zoals hij is en is daarom een comfort zone voor mannen. Daarom mogen zelfs de stoerste mannen huilen zonder dat ze bang hoeven te zijn dat ze daarna een softy genoemd worden"

Jouw mening over het Bavaria-jurkjes-fenomeen...

"Dit is één van de vele voorbeelden hoe geld zonder medelijden dicteert. En het is kortzichtigheid. Waarschijnlijk komt het ene voort uit het andere. Deze actie is echt anarchistisch. Maar ik ben nog veel meer verbaasd hoe geduldig en tam de fans het commercialiseren van een sport verdragen die hen zo aan hun hart gaat."

Komt er ooit een tijd dat het voetbal-WK voor vrouwen net zo goed bekeken wordt als bij de mannen?

"Dat zou het vrouwen-WK echt verdienen. Ik ga er zeker heen. Samen met mijn man die, tussen twee haakjes, een grote fan is van het vrouwenvoetbal. Ik denk dat het aan ons is om het voetbal-WK voor vrouwen net zo beroemd te maken als de mannen voor hun voetbal-WK hebben gedaan. Maar dat kan nog wel even duren omdat vrouwen de neiging hebben om dingen pas serieus te nemen als mannen dat doen."

Hoe reageerde jouw man toen hij het boek las?

"Hij heeft me echt geholpen met dit boek. Uiteindelijk weet hij heel veel over voetbal (ongelofelijk hoe lang mannen dingen kunnen herinneren zolang het met voetbal te maken heeft). Hij vindt het boek erg grappig en is gevleid dat ik zijn grote passie deel."

Tegenwoordig kijken steeds meer vrouwen voetbal. Hoe komt dit?

"Daar zijn verschillende redenen voor: een geweldige sfeer bijvoorbeeld, de aantrekkingskracht voor zulke grote evenementen. Maar één reden vind ik het leukst: er bestaat geen betere mogelijkheid om zoveel aantrekkelijke mannen uit de gehele wereld in actie te zien en te zien hoe ze uitgeput raken, gelukkig zijn of lijden. Mannen hoe ze werkelijk zijn: ook erg emotioneel."

Waarom zou elke vrouw Balgevoel moeten lezen?

"Omdat vrouwen dingen vaak onnodig ingewikkeld maken. Ze zouden kunnen leren eenvoudiger te krijgen van mannen waar ze van dromen. Met voetbal zijn mannen gepassioneerd, in staat om te lijden, geïnteresseerd, babbelen ze, zijn ze trouw en toegewijd. Voor voetbal is geen berg te hoog, geen brug te ver. Als we die aspecten van voetbal overnemen in ons liefdesleven - duidelijkheid, specifieke regels, simpele instructies, consequentheid, rode kaarten - zouden we onze dromen veel sneller kunnen bereiken. In banen geldt dit trouwens ook. Balgevoel is een instructie voor vrouwelijk zelfbewustzijn met behulp van voetbal."

Welk land wordt wereldkampioen?

"Voor het WK startte, dacht ik aan Brazilië. Maar ik ben nu van gedachten veranderd: ik denk dat het een grote verrassing gaat worden. Zoiets als Mexico."

Uit Balgevoel: Wat mannen tijdens een wedstrijd onder geen beding willen horen:

• Schat, we moeten eens praten.
• De volgende meidenavond is bij ons.
• Hoe lang duurt het nou nog? (direct na het begin van
de tweede helft gezegd).
• Zie je niets aan me?
• Waarom hou je eigenlijk van me?
• Straks begint Desperate Housewives.
• Niet slecht voor een man!
• Hoe die Kahn zijn vrouw behandeld heeft…
• Over gay zijn hoor je nooit wat in de eredivisie.
• Wil er iemand bessen met ijs?
• Zal ik een servetje halen?
• Natuurlijk weet ik wat buitenspel is.
• Wat was een buitenspel ook alweer?
• Ik heb een gezonde zomerse salade voor jullie gemaakt!
• Ik kan het uitleggen.
• Waar denk je nu aan?
• Ben ik niet te dik?


Dit boek verscheen eerder onder de titel: Vrouwen houden van mannen, mannen houden van voetbal.