Mijn mening: Koeienkadavers & gestampte varkentjes.

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Toch vind ik mezelf niet overdreven sentimenteel als het gaat om dieren. Ik zat een keer in de auto met een vleeseter, die helemaal hysterisch werd om een plat konijntje langs de snelweg. "Zooooo zielig!" Dat begrijp ik dus niet. Natuurlijk had ik ook liever gehad dat dat konijntje nog leefde. Maar hoe kan je je zó druk maken om één konijn, dat vrij-en-blij-in-de-wei gehuppeld heeft, en het volgende moment zonder blikken of blozen een rookworst naar binnen werken? Gemaakt van varkens die in hun korte, miserabele leven praktisch alleen maar stress, pijn en angst hebben gekend? Maar varkens hebben pech, want ze zijn anoniem, ook al zijn het er in Nederland maar liefst 11 miljoen (bron: Voedingscentrum). Je ziet ze bijna nooit, je kent ze niet, ze zijn niet wollig en knuffelbaar. Zelfs op je bord zie je meestal niet welk onderdeel je nu precies gaat verorberen. Ik heb mensen letterlijk horen zeggen dat ze dat juist ook zo willen "ik wil het niet herkennen hoor!". Ik vind dat schijnheilig.

Natuurlijk vind ik het wel goed dat er scharrel- en biologisch vlees te koop is. Heerlijk om varkens, mét oortjes en staartjes, te zien wroeten en relaxen in de modder, kipjes met complete snaveltjes te zien scharrelen en koeien in de wei te zien grazen! Maar toch eet ik ook geen biologisch vlees, want vlees is hoe dan ook een zeer inefficiënte manier om mensen te voeden. Zo gaat wereldwijd meer dan de helft van de maïs naar veevoer, en van soja gaat ongeveer tweederde naar veevoer (bron: Voedingscentrum). Voor elke kilo vlees is maar liefst vijf kilo plantaardig materiaal nodig, en de productie van een kilo rood vlees kost 100 duizend liter water (bron: Llink). Terwijl mensen elders ter wereld sterven van honger en gebrek aan drinkwater! Dat is toch niet lógisch? Het is misschien een wat abstracte reden op vlees uit je dieet te bannen, maar ik vind het een hele goede reden.

Vegetarisch leven is ook nog eens veel beter voor het milieu; een koe stoot bijvoorbeeld dagelijks net zoveel broeikasgassen uit als een SUV tijdens een rit van 50 kilometer (bron: EatGreen). En Bewezen is dat vegetariërs over het algemeen minder lijden aan hart- en vaatziekten en een beter lichaamsgewicht hebben (bron: NVB).

Gelukkig heb ik een plan! Tot de dag dat alle mensen vegetarier of veganist zijn (en die dag gaat komen, daar ben ik van overtuigd), bouwt iedereen zijn vleesbudget steeds verder af, en koopt tegelijk alleen nog maar biologisch vlees en verantwoord gevangen vis (zie www.goedevis.nl). Dan eet iedereen dus langzaam steeds minder beest en neemt het dierenleed per direct af. Ook draagt iedereen dan bij aan een eerlijkere wereldvoedselverdeling en een beter milieu. En het is nog gezond ook. Dus, allemaal even meewerken graag!

Lees meer bij mijn bronnen:
Vuistregels en tips voor een milieuvriendelijk eetpatroon (Voedingscentrum)
Varkennis Quiz van het Voedingscentrum
De Nederlandse Vegetariërsbond en EatGreen
Llink: Sla eens een dagje vlees over

Mijn favoriete site om op reis een restaurant te vinden, waar je terecht kan voor een vegetarische maaltijd: www.happycow.net