Internationale vrouwendag: is het nog belangrijk en hoe gaat de wereld daar mee om?

De maatschappij door Kyra

In 1975 herkende de Verenigde Naties 8 maart als Internationale Vrouwendag. De hele wereld staat stil bij de vrouw, haar prestaties, maar ook de ongelijkheid.

Waarom is Internationale Vrouwendag nog steeds zo belangrijk?

Wat is Internationale Vrouwendag?

Internationale Vrouwendag is de dag dat we vrouwen en hun prestaties vieren, ongeacht waar je vandaan komt. We vieren de vooruitgang die we al geboekt hebben op sociaal, economisch en politiek vlak. Ook geeft deze dag hoop naar vrouwen in moeilijkere posities. Het thema van dit jaar is ‘Eén wereld, duizenden vrouwen’. Centraal staat dat iedere vrouw uniek is, maar we toch allemaal overeenkomsten hebben.

Vrouwen over de hele wereld

Over de hele wereld zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen nog niet verdwenen. In het ene land is deze ongelijkheid heel duidelijk. Zo mogen vrouwen in Qatar alleen trouwen met toestemming van een mannelijke voogd. Ook naar het buitenland reizen en bepaalde banen bij de overheid liggen in de handen van de mannelijke voogd. In andere landen is het minder voordehand liggend, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. Kijk maar naar Oostenrijk. Zij staan 8e op de global Women Peace and Security Index (WPS index). Als je bijvoorbeeld kijkt naar het verschil tussen salaris van een man en een vrouw, verdient een Oostenrijkse man zo’n 18.8% meer dan een vrouw. Zij staan dan ook op plek 47 op The Global Gender Gap Index 2023. Qatar daarentegen staat op het WPS index op de 80e plaats, maar op de The Global Gender Gap Index 2023 staan ze op 133 van de 146 landen op de lijst. Afghanistan scoort het laagst op beide indexen.

Vrouwen in Nederland

Ook in Nederland is de vrouw nog niet gelijk aan de man. We staan als land op de 9e plek van het WPS index. Vrouwen verdienden in 2022 zon 14,2% minder dan een man met dezelfde baan. Dat geeft ons een karige 28e plaats op The Global Gender Gap Index 2023. Naast dat dit al vreemd is, zijn er nog meer gevallen waar je over na gaat denken. Hoeveel politieke partijen zijn voor het meeste gedeelte een man? Op dit moment hebben alle partijen in de tweede kamer meer mannen dan vrouwen in de partij. Ook als je de tweede kamer bezoekt of het online bekijkt, zie je over het algemeen meer mannen in de zaal zitten.

Nieuwe ontwikkeling

Gelukkig is er ook een lichtpuntje in al deze treurigheid. Frankrijk heeft deze week, 4 maart 2024, abortus rechten vastgesteld in de Grondwet en is daarmee het eerste land in de wereld die deze stap zet. Kort na de stemming in Paleis Versailles kwamen de woorden ‘mijn lichaam, mijn keuze’ in het Frans op de Eiffeltoren te staan. Vandaag, op Internationale Vrouwendag, viert Frankrijk dat dit amendement is geaccepteerd.

Hoe viert de wereld Internationale Vrouwendag?

Italië

In Italië heeft Internationale vrouwendag ook wel de naam La Festa della Donna, het feest van de vrouw. Op deze dag ontvangen alle vrouwen takjes mimosa’s. Nee, dit is niet het alcoholische drankje, maar een prachtige, gele bloem. Deze bloem is door Italië uitgeroepen tot de bloem van deze belangrijke dag. Daarnaast feliciteert iedereen alle vrouwen. Niet alleen je familie en naasten, maar ook mensen op straat, die je nog nooit hebt gezien, feliciteren je. Ook zijn er overal speciale activiteiten in het land gebaseerd op de vrouw.

China

China eert de vrouw met een halve dag vrij. Werkgevers zijn niet verplicht dit te doen, maar krijgen wel rare blikken als ze de halve dag niet geven. Chinese vrouwen komen bij elkaar en feesten, dansen en eten samen heerlijke gerechten. Wat gebeurt er met de kinderen? De man blijft thuis om op de kinderen te passen. Zo genieten de vrouwen zonder zorgen van deze prachtige dag.

Rusland

Ook in Rusland houden de bloemisten van Internationale Vrouwendag. Elke man geeft aan iedere vrouw in zijn leven een boeketje of een cadeautje. Iedereen feliciteert elkaar, net zoals in Italië. Veel mensen vinden dat deze belangrijke dag in Rusland té commercieel is. Zo gaat het meer om de bloemen en cadeaus dan de echte betekenis achter Internationale Vrouwendag.

Australië

Aan de andere kant van de wereld weten ze goed hoe ze Internationale Vrouwendag vieren. Mensen organiseren verschillende evenementen, met als middelpunt de vrouw en haar prestaties. Gebruikelijk geven mensen lezingen, demonstraties en houden ze zelfs sponsorlopen. Nieuwsuitzendingen zoals de krant en televisie hebben het over de overwinningen van Vrouwen.

Lees ook: 5 must see series en films over inspirerende vrouwen op Netflix