Meisje met negen pruiken

Meisje met negen pruiken

is in augustus 2006 voor het eerst uitgebracht en is sindsdien alweer vier keer herdrukt. Dat is één van de redenen waarom we dit boek alsnog recenseren en omdat het een onderwerp betreft wat ons allen aan gaat: kanker. Of kut-kanker zoals Sophie deze afschuwelijke ziekte noemt. Amper een jaar daarvoor is haar moeder schoon van kanker verklaard, des te harder is de klap voor de familie als ze te horen krijgen dat hun jongste dochter Sophie die ziekte ineens ook heeft. Er breekt een onzekere periode voor hen aan.

Afbeelding verwijderd door redactieAfbeelding verwijderd door redactie

Sophie is echter een jonge, dynamische dame, die zich niet zomaar uit het veld laat slaan. Haar kale kop als gevolg van de chemo verdoezelt ze met het dragen van pruiken. Ze heeft er op een gegeven moment zelfs negen en ze hebben allemaal een naam: Stella, Sue, Daisy, Blondie, Platina, Oema, Pam, Lydia en Bebé. Elke pruik geeft haar een ander gevoel en daardoor ook een andere identiteit. Zelf schreef ze daarover: "Zoveel afstand tussen ik toen en ik nu. Het helpt wel, zoveel verschillende koppies, om jezelf echt goed te zien. Zo van, dat ben ik en dat ben ik en dat ben ik... en dit ben ik echt."

Afbeelding verwijderd door redactie

Meisje met negen pruiken

is echter geen dagboek waarin de schrijfster zwelgt in zelfmedelijden of filosofeert over het 'Waarom ik?'. Nee, Sophie niet, hoor. Zij is de hoofdrolspeelster in haar eigen doktersroman, verrast haar doktoren, zusters en mede-kankerpatiënten steeds met andere koppies, kampt met de liefde en liefdesverdriet en weet hoe gezegend ze is met haar familie en vrienden. Aan de andere kant kampt ze met bloedplaatjes, chemo's, kankerzweet en haar angst voor de dood. Van haar vriendin krijgt ze het boek van Kluun, wat haar enorm raakt natuurlijk. Maar het is het boek van 'haar' vriend Lance Armstrong dat haar op de been houdt. Meisje met negen pruiken is een verslag van een jonge vrouw, die misschien geen toekomst heeft en van het heden maakt wat ervan te maken valt. En dat helemaal op haar eigen manier. Als Stella, Sue, Daisy, Blondie, Platina, Oema, Pam, Lydia of Bebé, maar bovenal als Sophie zelf.

Sophie van der Stap schrijft als freelance journaliste voor diverse bladen over uitgaan, feestjes en singles. 'Meisje met negen pruiken' is haar debuut en ligt dus al een tijdje in de winkels.

Afbeelding verwijderd door redactie

Sophie van der Stap
Meisje met negen pruiken
224 bladzijden
ISBN10: 9044608509 | ISBN13: 9789044608502
Uitgeverij Prometheus | 2006
Adviesprijs: 15,00 euro
Website: http://www.sophieblog.com

Bestel Online!

Meisje met negen pruiken
Sophie van der Stap