Elke dag spirituele coaching

Voordat ik in dit boek begon dacht ik dat er kant-en-klare lijstjes in zouden staan die je moet afwerken, waardoor je je dromen realiseert, je passie ontdekt en je zelfvertrouwen vergroot. Dit is natuurlijk niet zo, en ook een beetje dom van mij om te denken, want spiritualiteit is nooit kant en klaar. Er staan echter wel vele tips in het boek die je op weg kunnen helpen dichter bij jezelf te komen.

Het boek leest op een heel prettige manier. Het geeft je tips maar legt je tegelijkertijd niks op. Dichter bij jezelf is verdeeld in drie delen. Deel 1 is een spirituele zoektocht waarin de verschillende levensfasen verdeeld worden over de seizoenen. Deel 2 van het boek gaat van donker naar licht. Hier staan 27 korte verhalen in van Patricia Blok zelf. Het zijn haar persoonlijke verhalen van transformatie. Na bijna elk verhaal zijn een of meerdere tips, gedachtes of affirmaties te vinden. Het derde deel van Dichter bij jezelf beschrijft de ondertitel: Spirituele coaching voor alledag. Wat is het nou precies en wat kun je er allemaal mee?

Het derde deel van Dichter bij jezelf beslaat de helft van het boek en is naar mijn idee ook het belangrijkste deel. Het eerste deel zie ik meer als een inleiding en het tweede deel is van Patricia Blok persoonlijk. Het derde deel vertelt je over spirituele coaching. Het is een methode voor genezing van lichaam en geest ? begeleiding van jezelf en anderen. Deze methode is door Patricia Blok zelf ontwikkelt en in het derde deel van het boek legt ze uit hoe het precies werkt. Spirituele coaching omvat niet een bepaalde richting, je kunt er van alles in terugvinden. Zo staat er in het boek beschreven wat je beter wel en niet kunt eten, de zonnegroet (yoga) staat erin beschreven en reiniging met aarde, water, vuur, lucht en licht. Ook vind je hier hoe je om kunt gaan met stress, hoe je je zelfvertrouwen kunt ontwikkelen, hoe je je passie kunt ontdekken en je dromen kunt realiseren.

Doordat Patricia Blok niet alleen maar boeken heeft geschreven, maar ook daadwerkelijk les geeft in spirituele coaching heeft ze ook verhalen van leerlingen in haar boek verwerkt. Dit vind ik een goede toevoeging aan het boek, daaraan zie je dat het echt werkt en ook op welke manier. Helemaal achter in het boek staat ook nog een stukje over de auteur. Mocht je na het lezen geïnteresseerd zijn in workshops van Patricia Blok, dan kun je achter in het boek meer informatie vinden.

Patricia Blok
Dichter bij jezelf
208 bladzijden
Uitgeverij: Sirene
ISBN 10: 90-5831-424-3
ISBN 13: 978-90-5831-424-6
Adviesprijs: 17,95 euro