Mama / Kinderen
Kinderen

ZeMama: Postnatale walvissen

Reageer 0
Bizar vind ik het. Van die sterren die vier weken na hun bevalling alweer strak in hun gratenpak zitten. Het lijkt wel een trend. Halle Berry en Julia Roberts waren één van de eersten. Recenter was er Doutzen Kroes?

?die voor de camera's poseerde alsof het vier jaar in plaats van vier weken geleden was dat haar Mini-Me ter wereld kwam. En uiteraard kon Victoria Beckham niet achterblijven. Voor zover iemand überhaupt had geconstateerd dat ze zwanger was, want wat waren het, wel drie hele kilo's die ze was aangekomen? Een doorsnee vrouw komt al bijna drie kilo aan tijdens die ene week in de maand.

Mazzel
Hoe doen ze dat eigenlijk? Het is iets waar niet elke ster even openlijk over is. Sommige VIP's doen graag alsof het toeval is, een aardige bijkomstigheid van de borstvoeding of (wat mij betreft de ergste): gewoon mazzel. Natuurlijk is er altijd wel ergens een ster die haar mond voorbij praat vanwege een gevalletje 'verlengde zwangerschapsdementie' en er is ook een groep die graag te koop loopt met de exclusiviteit van haar methodes.

Azijnslikker
Om te beginnen is daar het dieet. Geen South Beach of Dr. Atkins, dat is veel te gewoontjes. Ook Dr. Frankenstein is voor het plebs, het voetvolk, de doorsnee postnatale walvis. Het moet uniek zijn, ontstaan op een nog niet ontdekt stukje van de wereld, onuitspreekbaar, maar toch al eeuwen in gebruik. Het moet wenkbrauwen doen fronsen, het moet bewondering opwekken (Drinkt zij echt vier liter pure azijn per dag? Wat knap!) en het moet nooit of te nimmer iets zijn wat een gewone sterveling in een boekje van, laten we zeggen, Sonja Bakker kan nalezen. En dus zit je als VIP een dag na je bevalling niet aan de beschuit met muisjes, maar aan de gefermenteerde quinoapap met kiemzaadjes.

Afzien door een rietje
Met een dieet alleen kom je er echter niet. Je wil er tenslotte niet uitzien als een verbannen Expeditie Robinson-deelnemer, het moet wel sexy blijven. Dat gaat beweging vergen. Geen rondje joggen rond de kerk, geen half uurtje Olga Commandeur in de ochtend en geen laffe buikspieroefeningen met je Ab Flex; hier moet een personal trainer aan het werk en niet de eerste de beste. Hij  moet onbetaalbaar zijn voor de gewone mens en hij moet je idiote dingen laten doen. Bootcamp gaat het worden. Afzien zul je. Ofwel: vijf uur hardlopen op één biologisch sinaasappelpartje en vier slokjes rechtsdraaiende bietensoep (door een rietje, uiteraard).
 
Donderwolk
Denk nu niet dat dit een gevalletje afgunst is. Integendeel. Het is ontzag. De druk om er zo snel mogelijk weer uit te zien als de gephotoshopte versie van jezelf is gigantisch. Die druk leggen de sterren zichzelf niet op, die druk komt van buitenaf. Van het smerige organisme dat leeft in vuilnisbakken, zich verstopt achter lage muurtjes en zijn brood zoekt onder dichtbegroeide heggen: de paparazzi. Zij zorgen ervoor dat je heel snel van je roze wolkje lazert als je op een dag nietsvermoedend je glossy openslaat.

Klik-klak
Een close-up van je bovenbenen is opgeblazen tot een halve pagina met daaronder, in kapitalen: "Lieve hemel, is dit het Alpengebergte gezien vanuit de Hubble telescoop?" Ook de pagina ernaast is voor jou, dit keer staat er een grote cirkel om je buik; dezelfde buik waarin een paar weken geleden je kleine wurm huisde. ''Hallo? Is er nog iemand achtergebleven daarbinnen?", luidt het vileine bijschrift. Geef toe, beste sterveling: daar zou jij toch ook spontaan van aan het astronautenvoer gaan? Drillen met de duurste bootcamp instructor die er in de Gouden Gids te vinden is?

Moeder natuur
Veel respect dus voor die enkele celebrities - Jennifer Garner en Alicia Keys schieten me zo te binnen - die het waagden de natuur gewoon zijn gang te laten gaan. Zelf was ik destijds heel tevreden dat ik een half jaar na mijn bevalling, dankzij het goedkope geen-tijd-om-te-eten dieet en de ordinaire volkssport 'babysjouwen' weer in maatje 38 paste. Maar ik was nog blijer dat er geen vuilnisbakkenras in mijn voortuin kampeerde. Want wat is er nu heerlijker dan een doodgewone, slonzige moeder te mogen zijn? Precies zoals het hoort. Precies zoals de natuur het bedoeld heeft.
________________________________________________________________________________________

Iris is onze vaste ZeMama-columniste. Ze is getrouwd en heeft twee zoontjes van vier en twee jaar. Voordat Iris kinderen had, snapte ze nooit waarom ouders niet ingrepen als kinderen alles bij elkaar krijsten in de supermarkt; waarom alles aan je kind énig is: zelfs poepluiers verschonen. En van overbezorgde ouders kreeg ze helemaal de kriebels. Totdat ze zelf moeder werd.

Iris is meer dan alleen moeder: secretaresse, wannabe schrijfster, 'francofille', chocoholic... En ook daarover schrijft ze, op Miss Moneypenny Blogs.
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 10 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Anoniem

  leuke colum. ik ben nu 30 weken. en ik kreeg gister nog het compliment dat ik niet van mijn zwangerschap profiteer.
  bij de eerste was ik zo ziek dat ik de hele dag liep te eten (en overgeven) om maar nie misselijk te zijn en op gewicht te blijven.

  maar bij deze heb ik gewoon normale honger. even een lekkere boterham en het is weer goed.
  ik ben nooit echt mager geweest. mooi maatje met een vrij grote boezem. en ik vind dat da ook wel mag.
  straks na 2 kindjes hoef je toch ook niet meer in maat 34 te passen?

 • Kim Ellerman

  Hahaha, ik heb er na 10 jaar nog steeds last van... Na een keizersnede en de nodige andere complicaties wil het toch nooit meer worden wat het was, maar het is oke!! Want dat kind, dat maakte het toch goed he...

 • David

  Erg leuk!!

  Moet eerlijk bekennen dat ik ook vrij snel weer op mijn gewicht van voor de bevalling zat ;-)

 • Suus

  Erg leuk geschreven! Leest als een treintje. Ook als niet-moeder. :-)

 • Mila

  Hahaha, heel erg leuk geschreven Iris! Idd écht belachelijk hoe snel de celebs weer hun oude vertrouwde maat 34 (!) terug hebben! Dat is gewoon niet gezond! Benieuwd hoe snel Beyoncé weer back on track is... Ik gok op een maandje.

 • fashionableeightees

  Wat mooi geschreven! Je wilt er toch mooi slank uit zien als je net moeder bent geworden!:)

 • Karin

  Hahaha! Onwijs leuk geschreven! Echt bizar hoor die mensen, vind het eigenlijk gewoon ontzettend zielig voor ze dat ze voor de buitenwereld aan zulke torenhoge eisen moeten voldoen. Ik ben benieuwd wat er nog van mijn figuur over is als er zo'n klein kind in m'n buik heeft gewoond. En volgens mij is sporten wel het laatste waar ik aan denk als ik net mama ben geworden.

 • Rinskje

  Ik heb de neiging om elke reactie op een column van jou met : hahahaha! te beginnen..... wederom mijn complimenten, mijn lachspieren zijn weer verwend:)

  Het babysjouwen en ik-heb-geen-tijd...dieet herken ik! Ik heb me er niet druk over hoeven maken, 3 keer meer dan 20 kilo,s erbij en wonder boven wonder binnen 3 maanden alles eraf. 10, 8 en 9 pond baby, ik ben er niet ongeschonden uitgekomen;) striae allom, maar ik ben erover heen hoor;) mijn buik als landkaart daargelaten ben ik heel tevreden:)

  En ooooow wat ben ik blij niet een ster te zijn na het lezen van je column!!

 • -:+:-

  Idd Iris. Nuff said, niks aan toe te voegen!

 • noukiekoekie

  Dat kind van Victoria heeft nog meer vet op haar lijf dan Victoria zelf...

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen