Feit of fabel: is een enig kind eenzaam?

Kinderen door Lien

Er bestaan genoeg vooroordelen over enig kind zijn. Kinderen die zonder broertje of zusje opgroeien, zouden eenzaam zijn en minder makkelijk vrienden kunnen maken. Kloppen deze voordelen eigenlijk wel?

Eenzaamheid

Ook als je omringt wordt door anderen, kun je je eenzaam voelen. Toch wordt er vanuit gegaan dat een enig kind zich vaker alleen voelt. Uit onderzoek blijkt dat dit niet het geval hoeft te zijn. Wel kan een kind zich eenzaam voelen in relatie tot het ‘eenheidsfront’ dat zijn of haar ouders vormen, maar een kind met een broer of zus kan dit gevoel net zo goed ervaren.

Net zo sociaal

Uit onderzoek blijft dat er geen verschil is tussen de sociale vaardigheden van een kind dat alleen opgroeit en kinderen met een broer of zus. Over het algemeen zijn zij even sterk in de omgang met anderen. Ook blijkt dat ze net zoveel vrienden hebben.

Gelukkiger

Een verassende uitkomst: uit onderzoek blijkt dat een enig kind gelukkiger is. De reden hiervoor? Een kind zonder broers of zussen ervaart minder pesterijen in het gezin en hoeven niet te strijden om de aandacht van ouders. Al met al leidt dit tot meer tevredenheid en dus tot meer geluksgevoel.

Ook interessant: hoe je zelfbeeld dat van je kind beïnvloedt

Snelle ontwikkeling

Over het algemeen zou een enig kind zou zich sneller ontwikkelen en zelfs hoger presteren. Dit hebben zij te danken aan een groot doorzettingsvermogen. Ze zijn bereid om hard te werken voor prestaties.