We eten te vaak uit beleefdheid

De maatschappij door Redactie Ze.nl
Op de eerste ontmoeting met je schoonouders staat er hachee op het menu. Je vindt dit zó vies! Toch eet je uit beleefdheid mee. Uit onderzoek blijkt nu dat we te vaak en te veel eten om de gastvrouw een plezier te willen doen.

 
Daar zit je dan? Oog in oog met de ouders van je nieuwe lover. Vertellen dat je vorige keer na het eten van hachee drie dagen op de pot hebt gezeten, vertel je ook niet gauw. Moeizaam eet je je bord toch maar zo snel mogelijk leeg. ?Wauw, je vindt het zeker heel erg lekker??, aldus schoonmams. En flats, weer je hele bord vol! Daar ga je weer: hap, slik, weg.


Uit Belgisch onderzoek blijkt dat we bovenstaande veels te vaak doen: eten tegen onze zin in om de gastvrouw een plezier te willen doen. Voor het onderzoek werden 101 studenten geobserveerd. De groep kreeg verschillende maaltijden op hun bord geschept. Degenen die meer opgeschept kregen, aten dit uit beleefdheid helemaal op. Professor Julie Exline verklaart: "Mensen die anderen willen plezieren voelen meer druk om te eten wanneer ze denken dat dit anderen op hun gemak zal stellen."

Op verjaardagen krijgen wij ook vaak hapjes aangeboden waar we eigenlijk niet eens trek in hebben, maar uit beleefdheid eten we het toch op. Wanneer wij even later met een opgeblazen buik zitten, krijgen we spijt. "Waarom kan ik niet gewoon nee zeggen!" Maar de volgende verjaardag eten we gewoon vrolijk verder; of we het nu lekker vinden of niet...

Hoe zit dit bij jou? Zeg jij het eerlijk als je iets niet lekker vindt of eet je het uit beleefdheid op?