Aantal soa?s verdubbeld bij ouderen

Intiem door Karin
En wij maar denken dat oudere mensen verstandiger, netter en wijzer zijn dan de jeugd. Maar niets blijkt minder waar. Door de toename van het aantal scheidingen is het aantal soa?s bij 45-plussers afgelopen tien jaar verdubbeld! 
 
De chlamydia- en herpesbesmettingen zijn de sterkste stijgers, maar ook het aantal syfilisgevallen is maar liefst verviervoudigd. Terwijl deze seksueel overdraagbare aandoening tien jaar geleden zo goed als uitgestorven leek. Whut?!
 
HIV
Daarnaast wordt volgens de onderzoekers één op de vijf HIV-behandelingen bij mensen ouder dan 50 jaar uitgevoerd. Dit betekent eveneens een verdubbeling ten opzicht van tien jaar geleden.
 

Echtscheiding
De gezondheidssector maakt zich zorgen over de groeiende verspreiding van soa's onder de oudere bevolking. Artsen wijten het vooral aan de explosie van echtscheidingen en de daarbij behorende zoektocht naar (een) nieuwe partner(s). Ouderen negeren vaak boodschappen over veilig vrijen, omdat ze vooral gericht zijn op jongeren. 
 
"We zien steeds vaker gevallen van HIV en andere soa's bij oudere mensen opduiken?, aldus Valerie Delpech van het Health Protection Agency. ?De oorzaak is vermoedelijk te zoeken bij mensen die na een lang huwelijk snel weer in nieuwe relaties duiken. Dit is een overduidelijk signaal dat ook deze doelgroep bewust gemaakt moet worden van het feit dat niemand immuun is voor soa?s. Zeker degenen die 'oud en wijs' genoeg zijn, moeten weten dat nieuwe sekspartners om condooms en soa-testen vragen.?

Die oudjes van tegenwoordig...