Zien & gezien worden

De maatschappij door Jerney
Valt het jullie ook op dat je sommige tenten niet binnen kunt lopen, zonder door een paar vrouwelijke ogen van boven tot onder ?gefouilleerd? te worden? Je kleding, het haar, de kilo?s; niks ontkomt aan het geoefende oog. Hoe kut?

Want in plaats van relaxed een hip restaurant binnen te lopen, bekijk ik in de spiegels of misschien m?n string zichtbaar is. Of dat er sprake is van een really bad hair day. Dit blijkt echter ? vrijwel ? nooit het geval, maar de op- en neergaande ogen blijven staren. Meeste vrouwen vinden het kennelijk gigantische interessant om binnen vijf seconden te bepalen of de ?concurrentie? knapper, mooiere kleding en/of andere pluspunten heeft. Het is alleen zo jammer dat men dit blijkbaar niet onopvallend kan doen. Voordat het paar vrouwelijke ogen weer terug is bij m?n gezicht, heb ik namelijk al gezien dat ik door het röntgenapparaat wordt gehaald. Beetje jammer. Ik kan het subtieler.


Tactiek

Mijn tactiek ? want ja; natuurlijk ben ik net zo erg als andere vrouwen ? is om de persoon in kwestie als totaalplaatje te bekijken en bij eventuele verbijstering verder in te zoomen. Subtiel en met een vriendelijke glimlach erbij. Iets wat andere toeschouwers ook eens moeten proberen. Natuurlijk is mijn methode net zo fout, maar laten we eerlijk zijn; wie kijkt er niet,  zittend op het terras,  naar al het rondlopend wild? Dat is een huisregel voor terrasgebruik waar werkelijk iedereen ? ook mannen ? gebruik van maakt.

Ook de modeshows zijn een festijn aan ?zien en gezien worden?. Menig B-sterretje begint op of naast de catwalk het gesprek met een andere ? bekendere ? BN?er om zo alsnog in de spotlight te staan. Gesprekken lijken geanimeerd, maar wanneer je beter kijkt zie je dat de glimlach letterlijk met botox staat vastgeplakt en er zijdelingse blikken worden geworpen voor een mogelijk fotomomentje. Wat er daadwerkelijk op de catwalk gebeurt weet niemand, want men lijkt alleen geïnteresseerd in de outfits van de andere genodigden. O, en de alcoholische versnapering natuurlijk.


Waardering

Maar waarom zijn alle vrouwen zo geïnteresseerd in het voorkomen van andere vrouwen? Misschien heeft het te maken met onze ? verschrikkelijk ? jaloerse aard, waarmee we meeste vrouwen het licht in de ogen niet gunnen. Of ? wie weet ? is het iets dat alleen de vrijgezellen onder ons doen. De laatste tijd merk ik echter dat ik op een andere manier naar vrouwen kijk. Met waardering. De ?Jezus, wat een lelijke kutbroek?, probeer ik tegenwoordig voor mezelf te houden en in plaats hiervan kijk ik naar alle positieve punten en de moeite die vrouwen hebben gedaan om leuk voor de dag te komen. Oké, we hebben duidelijk nog niet de ?Franse-vrouwen-status?, but at least we try. En dat is soms best een applausje waard in plaats van het kritische ?rondje lichaam? waar iedereen zich nu zo op focust.

Lees ook de vorige columns van Jerney!Jerney van Poorten - een 25-jarige in ontkenning - heeft een ?overdose? aan fantasie, een boel sarcasme en een afkeer voor mensen die altijd drie zoenen moeten geven.

Wekelijks schrijft ze op haar blog http://schrijftaal.blogspot.com over alles wat in haar ogen bijzonder interessant is. Zoals George Clooney of ruziën in bed. De columns zijn niet politiek correct, maar gelukkig ook nooit politiek: "Want dat is voor oude mannetjes met hangbillen."