Lifestyle / Sport & gezondheid
Sport & gezondheid

ZeSport: Bossaball

Reageer 0
Sporten: ze zijn er in alle soorten en maten en voor ieder wat wils. Volleybal, dansen, voetballen, capoeira? Mocht je niet kunnen kiezen, dan is er nu een sport die het beste uit deze werelden combineert: Bossaball! Durf jij?

Nog nooit gehoord van Bossaball? Zie het als de ultieme mix van voetbal, volleybal en gymnastiek, overgoten met een exotisch en groovy sausje. Oké, dit klinkt wellicht een beetje vaag, maar wanneer je onderstaand filmpje bekijkt kun je toch niet anders concluderen dan dat het heel gaaf is?!


De sport
Ben je om? Goed, dan gaan we verder. Zoals je hebt gezien is Bossaball een enorm spectaculaire sport, maar het is niet alleen maar leuk om naar te kijken. Er zitten, zoals bij iedere sport, spelregels aan vast en er komt zelfs een stukje tactiek bij kijken. Het veld kan zowel binnen als buiten opgezet worden en daarnaast is muziek een belangrijk onderdeel. Kortom, deze sport is werkelijk compleet anders dan andere sporten, maar misschien juist daarom zo leuk!

Freek de Jong, ontwikkelaar van Bossaball en werkzaam bij evenementenbureau Music and Sports, vertelt dat zijn bedrijf in Nederland licentiehouder is om Bossaball te verhuren. ?Wij willen vooral de naamsbekendheid van Bossaball vergroten?, zegt hij. ?Anderhalf jaar geleden zijn we een project gestart in samenwerking met negen verschillende gemeentes in Nederland. Zij hebben Bossaballvelden aangeschaft en clubs en verenigingen opgericht, zodat hier ook daadwerkelijk actief mee getraind kan worden.?

De Bossaballvelden worden steeds meer neergezet bij middelbare scholen en grote evenementen. ?We worden vaak ingehuurd op een evenement, zo?n 150 tot 200 keer per jaar?, vertelt Freek. ?Het is wel echt een seizoenssport, we merken dat het nu wat rustiger wordt. De zomer is voor ons druk, soms hebben we dagen waarop we vijf evenementen doen.?


De regels
Bossaball is een spel tussen twee teams, dat plaatsvindt op een opblaasbaar speelveld met aan beide zijden van het net een trampoline. De teams kunnen bestaan uit drie, vier of vijf spelers en het doel voor ieder team is om de bal op de grond van het speelveld van de tegenstander te krijgen. De teams mogen de bal op de eigen helft rondspelen met een maximum van zes contacten. Ondertussen kan de trampolinespringer in het midden de juiste hoogte bereiken voor de smash! Elk lichaamsdeel mag hierbij worden gebruikt, maar spelers mogen de bal slechts eenmaal met hun handen en maximaal twee keer met hun voeten of hoofd aanraken.

Wanneer de bal het speelveld van de tegenpartij raakt levert het één punt op, scoren op de trampoline drie. Wanneer de Bossawall (de ring rond de trampoline) geraakt wordt, gaat het spel gewoon door. In feite is de speler op de trampoline de doelman als het andere team in de aanval is, en de belangrijkste aanvaller als het eigen team in de aanvallende positie is.

De beoefenaars
Mieke Masselink is één van de stoere dames die Bossaball fanatiek beoefent. ?De sport is fantastisch?, zegt ze. ?En iedereen zou het kunnen doen. Je kan springen, duiken, volleyballen, voetballen en veel trucs doen. Ondanks dat het spel snel en intensief is en veel creativiteit vergt, denk ik dat iedereen het zou kunnen doen. Je kunt springen en duiken zonder je te blesseren, want je valt altijd lekker zacht. Wel komt het spel het best tot zijn recht als je echt balgevoel hebt.?


Mieke kwam pas twee jaar geleden met Bossaball in aanraking, maar heeft intussen al veel meegemaakt. ?Ik ben afgelopen zomer een week in Venezuela geweest om daar op een groot evenement demo?s te geven. Het is zo gaaf om je hobby met andere mensen te delen en samen met andere Bossaballliefhebbers de wereld rond te reizen! Een tijdje geleden ben ik ook een week naar Spanje geweest, om te trainen in een aangelegd trainingsresort. Dat was helemaal top: we konden het spel spelen met lekker weer, op een prachtig wit strand en met heerlijke Braziliaanse muziek op de achtergrond. Die dingen maken de sfeer op en om het veld echt compleet.?

Bossaball in Nederland
Op dit moment heeft Bossaball nog geen vrouwenteam in Nederland. Ben jij toch nieuwsgierig en zou je de sport graag willen beoefenen? Kijk dan voor meer informatie over de sport op Bossaballsports.com!

Zou Bossaball ook iets voor jou zijn?
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 2 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

  • fashionableeightees

    Ziet er leuk uit! ;-)

  • Snoessepoess

    Wat ziet dat er leuk uit! Jammer dat er niks in de buurt is, anders was ik wel eens gaan proberen.

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen