Het roer om: Naline zette haar studie opzij voor haar passie

Sport & gezondheid door Madelon

Soms heb je er even helemaal genoeg van. Je werk, je relatie, je woning, je hele leven? Wat doe je dan? Naline liet haar vertrouwde leventje voor wat het was en gooide het roer om: ze stopte met haar studie voor haar danscarrière.

Naline (23) stopte met haar studie Journalistiek om helemaal voor haar danscarrière te gaan. Twee jaar later stopte ze met dansen en ging ze weer terug de schoolbanken in.

?Tot 2007 studeerde ik Journalistiek, waar ik heel veel plezier in had en waarvan ik nooit had verwacht dat ik ermee zou stoppen. Maar naast mijn ambitie om journalist te worden had ik nog een passie: ballroom wedstrijddansen. Dit kostte me in de loop van mijn eerste studiejaar steeds meer tijd en energie. Ik maakte vaak dagen van zes uur ?s ochtends tot twaalf uur ?s avonds en dit brak me uiteindelijk op. Daarom besloot ik na een jaar met mijn studie te stoppen, om me helemaal op het dansen te kunnen richten.""Gek genoeg vond ik die beslissing niet eng. Ik wilde maar één ding en dat was zo ver mogelijk komen met mijn danscarrière. Ik wist op dat moment zeker dat ik mijn studie inruilde voor iets wat ik het allerliefst deed. Bij de zekerheid die ik er voor opgaf heb ik toen nooit echt stilgestaan.?

?Mijn studiegenootjes reageerden erg verrast. Ik was altijd een gemotiveerde student en zij hadden dit nooit verwacht. Verder werd er positief gereageerd, mensen hadden er bewondering voor dat ik helemaal voor mijn passie ging en dat ik bereid was om daar veel voor op te geven. Mijn ouders reageerden in eerste instantie niet al te enthousiast, maar zij hadden als geen ander door hoe graag ik verder wilde met dansen. Uiteindelijk hebben ze hun goedkeuring gegeven, op voorwaarde dat ik direct een baantje zou zoeken. Thuiszitten was geen optie ? en daar was ik het ook helemaal mee eens.?


?Het eerste jaar vond ik het geen probleem om niet meer te studeren. Ik heb veel baantjes gehad, nam al het werk aan dat ik kon krijgen, zolang het maar genoeg verdiende om de danslessen te betalen. Uiteindelijk vond ik een vaste baan bij een sportschool, een baan die goed te combineren was met de vele trainingen en lessen. Ik vond het heerlijk om al mijn tijd en energie in dansen te steken, maar na ongeveer anderhalf jaar merkte ik dat ik toch iets miste. Naast het dansen had ik weinig uitdagingen meer en ik had het gevoel dat ik stilstond. Ik had altijd een brede interesse en ambitie en daar was in mijn leven op dat moment geen ruimte meer voor.?

?Twee jaar nadat ik stopte met mijn studie kreeg ik een blessure, waardoor ik niet meer zo fanatiek kon trainen als ik wilde. Ik heb toen besloten te stoppen  en weer terug te gaan naar school. De verandering van dansen naar niet meer dansen was erg heftig, maar de verandering van werken naar studie wende snel. Ik heb er wel voor gekozen om te beginnen aan een nieuwe studie. Ondanks dat ik Journalistiek altijd met plezier deed, had ik het gevoel dat ik aan iets nieuws moest beginnen, een nieuwe start moest maken. Het was fijn om weer een nieuwe uitdaging aan te kunnen pakken, ondanks dat ik dansen heel erg zou gaan missen.??Het is verleidelijk om te zeggen dat ik ergens spijt van had ? het had me immers een hoop tijd en verdriet bespaard als ik mijn studie gewoon had afgemaakt en dansen als hobby was blijven zien. Maar de beslissing om helemaal voor dansen te gaan heeft me ook heel veel onvergetelijke momenten gebracht, zoals het Nederlands Kampioenschap in de één na hoogste klasse van Nederland winnen."

"Inmiddels ben ik bijna afgestudeerd en ga ik alsnog de journalistiek in. Door mijn keuzes heb ik een omweg gemaakt, maar ik ben nu alsnog daar waar ik op dit moment wil zijn. En misschien zelfs wel ergens anders, waar ik anders nooit was gekomen.?

Zou jij het roer om durven gooien?