Waarom wij vrouwen écht meer praten dan mannen

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Eigenlijk kunnen wij er niks aan doen: er is ook zoveel om over te praten... Noem ons praatziek, maar volgens de wetenschap zit het in ons bloed: wij vrouwen praten - bewezen! - veel meer dan mannen. Let's talk!

 
Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van Maryland hebben de oorzaak gevonden voor ons vrouwelijke ?praatprobleem?. Zij onderzochten waarom wij vrouwen dubbel zo veel praten dan mannen, soms zelfs ruim tienduizend woorden op een dag. De reden daarvoor ligt niet bij onszelf. We zijn het 'slachtoffer' van het zogenaamde Foxp2-proteïne. Deze taalproteïne zit in onze hersenen, en bij ons vrouwen wordt dit veel meer aangemaakt dan bij mannen.
 
Ratten
Zoals het een wetenschapper betaamd, onderzochten zij de effecten van het taalproteïne eerst bij ratjes. En wat bleek: als het Foxp2-proteïne werd verhoogd, maakte de beestjes meer geluid om hun moeder te roepen.

 
Getest op mensen
Maar mensen zijn geen ratten en daarom werd de proef ook getest bij jongens en meisjes tussen de drie en vijf jaar. Na het onderzoek werd duidelijk dat meisjes 30% meer van het taalproteïne hebben dan jongens.
 
"Op basis van onze bevindingen kunnen we stellen dat het verhoogde niveau van Foxp2-proteïnen bij vrouwen en mannelijke ratten duidelijk aantoont dat deze proteïnen geassocieerd kunnen worden met het communicatief vaardigste geslacht", vertellen de onderzoekers.
 
Aangeboren
Dat wij dames communicatief vaardig zijn, begint al bij de geboorte. Meisjes ontwikkelen zich sneller dan jongens en dat zie je al bij de eerste woordjes. Wij vrouwen leren over het algemeen sneller spreken dan mannen.
 
Dus een volgende keer dat vriendlief vraagt of je alsjeblieft even stil kan zijn, vertel je gewoon dat je er niets aan kan doen. Tja, aangeboren, zullen we maar zeggen!
 
Wordt jou ook zo vaak verteld dat je te veel praat?