De designervagina: vraag naar schaamlipcorrecties verdubbeld

Lichaam door Karin

Niet alleen in fashion kun je trends bespeuren, ook in schoonheid. Werden volle vrouwen vroeger gezien als mooi, tegenwoordig geldt dat voor slanke vrouwen. Ook cosmetisch chirurgen merken trends op: zo maakt de designervagina een heuse opmars.
 
Wij vrouwen kunnen over alles onzeker zijn: onze borsten, onze billen, onze benen: nja, wat eigenlijk niet? De cosmetische klinieken hebben hier dan ook veel profijt van. De borstvergrotingen, ooglidcorrecties en botox-behandelingen zijn niet aan te slepen. Maar ook de schaamlipcorrectie maakt een heuse opmars volgens de laatste statistieken. 
Een schaamlipcorrectie houdt in dat de vorm en grootte van de binnenste schaamlippen wordt aangepast. Het is nu de op twee na populairste ingreep in Groot-Brittannië, zegt chirurgisch zoekmachine Whatclinic.com. Het bedrijf zag een groei van maar liefst 109% in zoekopdrachten over schaamlipverkleiningen in het afgelopen jaar, zo meldt Daily Mail.
 
?De groei van zo?n specifieke behandeling als een schaamlip-correctie komt meestal door een groter consumentenbewustzijn?, legt een woordvoerder van Whatclinic.com uit. ?Vaak komt dat door tv-programma?s als Gênante Lijven of krijgt het onderwerp meer aandacht in kranten en magazines."
 
Verhitte discussie
Het debat omtrent deze behandeling is altijd verhit geweest. Is cosmetische chirurgie om jezelf een designervagina te geven een middel voor vrouwen om zich zelfverzekerder te voelen of een voorbeeld hoe vrouwen een prooi zijn in een geseksualiseerde maatschappij? Paul Banwell, een BAAPS-woordvoerder en chirurg in zijn praktijk Banwell Clinic zegt: ?Ongeveer de helft van mijn patiënten wil een functionele schaamlipcorrectie - puur vanwege ongemak en problemen met sporten. De andere helft wil het omdat ze het mooi vinden of hun zelfvertrouwen willen vergroten. Ik denk dat deze statistieken de trends op het gebied van cosmetische chirurgie laten zien. Ze laten ook specifiek een trend in mijn eigen kliniek zien. Ik ervaar in mijn eigen kliniek zelfs een stijging van 200% in het afgelopen jaar." 
 
?Het is net zoiets als dat sommige vrouwen met grote borsten kleinere borsten willen, en degene met kleine borsten grotere willen, zo is het hetzelfde met schaamlipcorrecties. Ik twijfel niet om patiënten weg te sturen als ze niet geschikt zijn, de procedure niet begrijpen of onrealistische verwachtingen hebben. Alle patiënten die ik zie, zijn normale mensen. Ik vertel ze dat hun anatomie vaak normaal is. Soms is het asymmetrisch en wil men dat gecorrigeerd hebben of heeft men erg grote schaamlippen die dagelijkse activiteiten en seks in de weg staan. Er is niet één stereotype patiënt. De patiëntes gaan van jong tot oud, hoogopgeleid, jonge moeders, zelfs vrouwen in de 50 en 60." Een schaamlipcorrectie kost - afhankelijk van de kliniek - gemiddeld tussen de 1500 en 4300 euro. 

Wat vind jij van deze trend? Zorgelijk of vliegt wel weer over?