Sophie: 'Ik heb een schaamlipcorrectie ondergaan'

Lichaam door Karin

Tegenwoordig vliegen de borstvergrotingen en de liposucties je om de oren op voordeelsites. Alsof je even een brood in de aanbieding koopt. Maar Sophie heeft na lang twijfelen eindelijk een schaamlipcorrectie ondergaan om medische redenen.
 
Sophie (19): ?Al zolang ik me kan herinneren heb ik last gehad van mijn binnenste schaamlippen. Ze staken uit en dit was vervelend met sporten en fietsen, maar ook kanten ondergoed zat nooit zo lekker. Ook tijdens de seks ging zo?n ?flapje? weleens naar binnen. Ik kan je vertellen, dat is niet echt sfeerbevorderlijk! Mijn toenmalige vriendje had er nooit zo veel last van, maar zelf stoorde me het wel. Ik voelde me toch wat abnormaal. Hij vond dat als ik er zelf zo veel last van had ik naar de huisarts moest gaan, waarop ik dat deed. Die deed er helaas nogal moeilijk over. Ze wimpelde me af door te zeggen dat ik maar Sloggie aan moest trekken en een zacht zadel op mijn fiets moest nemen. Maar dit hielp natuurlijk niet. Na een jaar, op mijn negentiende, heb ik het tegen mijn moeder gezegd. Toen heeft ze voor mij een afspraak bij de huisarts gemaakt.?
 
Huisarts
?Het was wel even spannend om daar te komen en met je benen wijd te liggen. Maar toen ze het zag snapte ze het gelukkig wel dat ik er last van had en verwees me door naar een gynaecoloog. De gynaecologe was heel aardig en vroeg me van alles zoals wanneer ik er last van had, hoeveel bedpartners ik gehad had en of iemand er ooit wat van gezegd had. Daarna volgde het onderzoek. Ze meette de grootte, die ze me beter niet had kunnen vertellen. In mijn hoofd was ik al de oppervlakte aan het uitrekenen? Gelukkig kwam ik in aanmerking voor een operatie in het ziekenhuis. Hiervoor hoefde ik dus niet te betalen: omdat ik er zoveel last van had en het gezien werd als ?medisch probleem?. Ik werd meteen naar de anesthesie gestuurd en moest beslissen wat voor anesthesie (verdoving, red.) ik wilde. Ik besloot voor een ruggenprik te gaan.?
 
De operatie
?Ik ben uiteindelijk eind augustus van vorig jaar geopereerd aan mijn schaamlippen. Mijn vader bracht me naar het ziekenhuis en daar moest ik in zo?n ziekenhuisshort wachten tot ik naar de operatiekamer mocht. Voordat ik geopereerd werd, werd er eerst nog een infuus aangelegd. Dit was misschien nog wel het vervelendste van de hele operatie. Vervolgens ging ik de operatiekamer in en moest ik in een bepaalde houding gaan zitten zodat ze mij de ruggenprik konden geven. Eerst werd mijn huid verdoofd met een prik zodat ik de ruggenprik zelf niet zou voelen. Dit was even een raar gevoel, maar verder viel het reuze mee. Toen ik ging liggen, voelde ik mijn benen tintelen. Het gevoel in mijn benen trok langzaam weg; het meest rare gevoel dat ik ooit gehad heb! Er ging een doek tussen mijn onderlichaam en mijn gezicht, zodat ik de operatie zelf niet kon zien.

Het was - gek genoeg - hartstikke gezellig in de operatiekamer, de muziek stond aan en er waren zo?n zeven mensen bezig met mijn vagina. Na een half uur was de operatie klaar en mocht ik naar de zogenaamde uitslaapkamer. Hier heb ik een uur gelegen en toen mocht ik eindelijk weer terug naar de afdeling. Ik mocht naar huis wanneer ik heel mijn gevoel weer terug had in mijn lijf en naar de wc was geweest, dit was na ongeveer een uur. Mijn vader was inmiddels gearriveerd. Strompelend gingen we naar de auto toe. Ik had XXL-maandverband meegekregen, zo groot dat je er bijna op kan skiën! Ik mocht alleen geen wc-papier gebruiken, maar een speciale spuitfles die ik kon vullen met water. Ook kreeg ik een crème mee tegen de pijn en moest ik ibuprofen en paracetamol nemen. De pijn viel reuze mee en na drie weken kon ik ook weer langzaam wc-papier gaan gebruiken. Het enige nadeel was dat ik ongeveer een maand niet kon sporten. En pas na zes weken weer normaal kon fietsen.?
 

Resultaat 
?Twee maanden na mijn operatie heb ik weer seks gehad. Ik was wel even bang dat het misschien pijn zou doen, maar alles werkte nog prima. Het was wel even raar om tegen die jongen (het was inmiddels uit met mijn ex) te vertellen dat ik daar beneden geopereerd ben. 
 
Ik ben blij dat ik de operatie gedaan heb, zeker omdat ik nog jong ben. Nu heb ik er toch het meeste aan. Ik ben ook blij met het resultaat. Eén hechting is helaas losgelaten tijdens het herstel dus dit is zichtbaar als je er heel goed oplet. Maar ik vind het eigenlijk wel een mooi aandenken aan de operatie. Nog voor mijn bezoek aan de gynaecoloog is het uitgegaan met mijn vriend. Maar ik ben hem wel heel dankbaar dat hij me gesteund heeft. Zonder hem had ik zeker nog een tijd mee rondgelopen.?

Zou jij een schaamlipcorrectie ondergaan?