Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

Wardrobing: steeds meer vrouwen dragen kleding eenmalig en retourneren het

Reageer 0

Het is een goedkope, tikkeltje sneaky manier om er hip bij te lopen; je kleding eenmalig dragen, het kaartje eraan laten zitten, het de volgende dag terugbrengen naar de winkel en dan je geld terugkrijgen...

Het is een welbekend taboe waarvan we allemaal weten dat het gebeurt, maar waar je eigenlijk nooit iemand over hoort. Vrouwen die wel mee willen lopen met de laatste trends, maar die liever niet zoveel geld uitgeven, dragen hun kleding gewoon eenmalig. Het is niet alleen een handige manier om de laatste trends bij te houden, ook voor een formeel (sollicitatie)gesprek of een bruiloft kun je een dure outfit 'kopen', om hem vervolgens weer te retourneren. "Hij zat toch net iets te strak..." Uhuh...


Eén op de zes
Maar liefst één op de zes vrouwen geeft toe aan 'wardrobing' te doen, zoals het zo mooi heet in het Engels. Bij sommige vrouwen blijft het ook niet bij één keer, nee. Want velen zijn er niet vies van om regelmatig te wardroben. En dan niet alleen met dure kleding. Ook elektronica (misschien een krultang ofzo?) is populair om voor een tijdelijke periode te kopen. 

De echte, ervaren wardrobers onder ons hebben zelfs heuse trucjes om vragen van lastige kassamedewerkers te voorkomen. Sommige vrouwen gaan namelijk met opzet op zoek naar kleding die voorzien is van een label dat vastgemaakt is met een veiligheidsspeld. Hierdoor kan het label verwijderd en er opnieuw opgezet worden. Ook maakt één op de twintig vrouwen zich schuldig aan het spuiten van luchtverfrisser op de kleding, voordat ze het terugbrengen.


Lelijk zwart label
Het onderzoek werd uitgevoerd door de website VoucherCodes.co.uk, aldus Daily Mail. Anita Naik, een redacteur die aan het onderzoek heeft meegewerkt, vertelt: "Ons onderzoek laat zien dat meer dan een kwart van de vrouwen zich hier schuldig over voelt, maar de druk om er goed uit te zien is tegelijkertijd ook groot. Sommige vrouwen zien wardrobing dus als enige uitweg." Warenhuizen in de VS zijn al in actie gekomen tegen dit fenomeen, zo ook Bloomingdale's. Zij zetten lelijke, zwarte labels op de voorkant van elk kledingstuk. Het bedrijf neemt geen geretourneerde artikelen meer aan als dit label eraf getrokken is. En ja, welke vrouw gaat er nu naar een bruiloft terwijl er een overduidelijk label te zien is...?

Wat denk jij, doen veel vrouwen in jouw omgeving aan wardrobing? Of heb je het zelf weleens gedaan...?
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 7 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Bellibolli

  Dit lijkt me niet alleen onbeschoft, maar ook nog eens hartstikke veel moeite. Daarbij, als je een kledingstuk écht leuk vindt, dan wil je het toch ook gewoon houden?

 • Belize

  Zelf heb ik dit nooit gedaan. Ik vind het vies en niet getuigen van respect. Een vriendin van mij doet dit wel. Ik heb haar hier een keer op aangesproken en gevraagd waarom ze het doet. Ze heeft overal lak aan. Verder ken ik niemand die heeft bekend dit te doen.

  Ik ben het eens met Snoessepoess, koop gewoon een jurk binnen je budget. Dan kan je de jurk gewoon in je kast laten hangen en gebruiken tijdens feestjes/ uitgaan.

  @anoniem, ik liep bij de h&m tegen hetzelfde probleem aan en koop daar nu dus niet meer. Misschien een idee?

 • Yolande

  Ik vind het eerlijk gezegd echt niet kunnen. Even een dure jurk lenen voor een leuke avond en hem dan de volgende dag terug brengen naar de winkel. Ik zou me doodschamen

 • Snoessepoess

  Ik heb hier nog nooit eerder over gehoord, maar wat asociaal ben je als je dit doet :s. Er is, zoals eerder gezegd, genoeg leuke kleding te halen voor minder. Maar wat is er sowieso nou leuk aan om 'dat ene mooie jurkje' maar één keer te dragen?
  Sowieso let ik niet op wat 'in' is, maar koop ik gewoon wat ik leuk vind en kan betalen. Zoals een normaal persoon. Want nee, ik vind dit soort gedrag niet normaal.

 • Anoniem

  Hierop zeg ik volmondig: JA!
  En ik voel me er niet schuldig over ook.

  Ik koop NOOIT belachelijk dure kleding en trek het ook NIET één keer aan en dan terug brengen.

  Maar ik weet dat bij winkels als H&M de topjes soms van goede kwaliteit zijn en soms van slechte. De kans dat er na een dag dat je het label eraf hebt gehaald er een gat in zit of de naad los laat is super groot. Heb het al een paar keer mee gemaakt. En dan kunnen ze ineens niets meer doen aan het feit dat ze een bagger product hebben afgeleverd, ondanks dat je de kassabon nog hebt. Dan kan je denken "dat weet je bij 'goedkope' shirtjes", maar ik vind 30/40 Euro voor een shirtje dat na een week stuk is niet normaal. Ik voel me dan als consument belazerd.

  Dus daarom bewaar ik altijd het kaartje en voel ik me absoluut niet schuldig. Hadden ze maar wat betere kwaliteit moeten leveren.

 • Jilliebean

  Ik begrijp zulke mensen niet. Als je minder te besteden hebt zijn er genoeg leuke kledingwinkels die niet duur zijn. Bovendien kun je ook tweedehands kleding dragen, in plaats van dat degene die WEL voor de kleding betaalt, met (stiekem) eerder gedragen kleding naar huis gaat...

 • Chantal

  Nooit gedaan, en zal ik ook nooit doen. Ik vind het vies en asociaal. Als je het niet kan of wil betalen, koop het dan gewoon niet.

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen