De eerste modeshow voor plus-size vrouwen

De maatschappij door Kristie
In Parijs vond deze week de eerste modeshow voor vollere vrouwen plaats; de Pulp Fashion Week. Dit is een goede stap in de modewereld maar wel het uiterste van wat we (op de catwalk) gewend zijn...

Deze modeshow was een leuke gelegenheid om aandacht te vragen voor vrouwen met een maatje meer en werd georganiseerd door Histoire de Courbes, een in Parijs gevestigde modegroep die graag vollere vrouwen op de catwalk ziet. Alle kleding werd ontworpen door Franse designers als La Belle Affranchie, Maryse Richardson en Femme Fabuleuses. De kledingstijl die getoond werd varieerde van lingerie tot sportkleding.


Kleine stapjes
Deze modeshow is weer een teken dat 'size zero' niet altijd de eerste keuze is van ontwerpers. Steeds meer bureaus maken zich zorgen over het gewicht van hun modellen en nemen bijvoorbeeld geen modellen meer aan die jonger dan 16 jaar zijn. Ook werd in september, op de New York Fashion Week, de allereerste plus-size kleding getoond, ontworpen door Eden Miller. Ondanks deze kleine stapjes naar het maken van leuke kleding voor vollere vrouwen (iets dat niet op een vuilniszak lijkt), zijn magere vrouwen nog steeds een overheersend beeld in de mode-industrie.


Het andere uiterste
Modellen die maat 38 of meer hebben, worden vaak al als 'te dik' gezien in de modewereld. Simpelweg omdat deze modellen niet in de kleding van ontwerpers passen. Voor vrouwen die niet gezegend zijn met een 'size sero' is er dus nog veel werk aan de winkel. Alleen lijkt het soms alsof vrouwen maar twee lichaamstypes hebben; graatmager of op het randje van overgewicht... Tenminste, als we naar een aantal beelden van de modeshow kijken. En dat terwijl er zelfs aan het 'ideaalbeeld' nog gesleuteld moet worden. Modebedrijven nemen liever vaak liever een dun model aan om deze vervolgens iets 'dikker' te laten lijken in Photoshop, dan dat ze een gezond model aannemen.

Wat vind jij, gaat het te ver om vrouwen met overgewicht op de catwalk te zetten? Of is dit juist een stap in de goede richting?

Bron: 1, 2