Dus toch: mannen kijken als eerste naar ons lichaam

De maatschappij door Kristie

Is het nu eindelijk bevestigd? Ja. Mannen beweren altijd wel dat ze het eerst kijken of een vrouw helderblauwe ogen heeft of mooie, volle lippen, toch kijken ze (misschien onbewust?) eerst naar andere dingen...

Uit onderzoek van de Universiteit in Nebraska-Lincoln blijkt dat mannen (en ook vrouwen, maar dat is nu even niet belangrijk) als eerste naar borsten, heupen en tailles kijken. Dit is door middel van een zogeheten eye-tracking-technologie onderzocht en is dus veel objectiever dan bijvoorbeeld het invullen van een vragenlijst.

Wat dit onderzoek precies inhoudt? Aan de proefpersonen werden verschillende foto's van vrouwen getoond, deze foto's waren digitaal bewerkt zodat er verschillende soorten lichaamstypes ontstonden. Zo was er een curvy lady, een vrouw met wat minder rondingen en een foto van iemand ertussenin. Door middel van eye-trackinig-technologie kon men dus zien waar mannen zich op focussen bij het zien van een vrouw. Dit systeem meet namelijk, in milliseconden, hoe lang de ogen ergens op gefixeerd zijn.

Concurrentie

En ja, er waren dus ook vrouwelijke proefpersonen... En wat blijkt? Wij vrouwen kijken ook als eerste naar deze lichaamsdelen bij een andere vrouw... Maar dat heeft - in de meeste gevallen- niks met seksualiteit te maken, gokken wij zo. Het heeft meer met de evolutionaire concurrentiestrijd te maken. Uit dit onderzoek blijkt ook dat vrouwen met meer rondingen beter uit de test komen dan andere lichaamsfiguren. 


Maar waarom werden er alleen foto's van een vrouw getoond? "We leven in een cultuur waarin vrouwen continu in de media zijn. Wij wilden kijken hoe dit in het alledaagse leven gaat bij vrouwen die bijvoorbeeld niet op tv komen. Tot nu toe hadden we er geen bewijs voor dat dit bij het vrouwelijk lichaam ook in het gewone leven gebeurt", aldus Sarah Gervais, auteur en sociaal psycholoog aan de University of Nebraska-Lincoln.

Wat vind jij van deze resultaten? Of wist je dit stiekem al?

Bron: 1, 2