Wardrobing: steeds meer vrouwen dragen kleding eenmalig en retourneren het

De maatschappij door Kristie

Het is een goedkope, tikkeltje sneaky manier om er hip bij te lopen; je kleding eenmalig dragen, het kaartje eraan laten zitten, het de volgende dag terugbrengen naar de winkel en dan je geld terugkrijgen...

Het is een welbekend taboe waarvan we allemaal weten dat het gebeurt, maar waar je eigenlijk nooit iemand over hoort. Vrouwen die wel mee willen lopen met de laatste trends, maar die liever niet zoveel geld uitgeven, dragen hun kleding gewoon eenmalig. Het is niet alleen een handige manier om de laatste trends bij te houden, ook voor een formeel (sollicitatie)gesprek of een bruiloft kun je een dure outfit 'kopen', om hem vervolgens weer te retourneren. "Hij zat toch net iets te strak..." Uhuh...


Eén op de zes

Maar liefst één op de zes vrouwen geeft toe aan 'wardrobing' te doen, zoals het zo mooi heet in het Engels. Bij sommige vrouwen blijft het ook niet bij één keer, nee. Want velen zijn er niet vies van om regelmatig te wardroben. En dan niet alleen met dure kleding. Ook elektronica (misschien een krultang ofzo?) is populair om voor een tijdelijke periode te kopen. 

De echte, ervaren wardrobers onder ons hebben zelfs heuse trucjes om vragen van lastige kassamedewerkers te voorkomen. Sommige vrouwen gaan namelijk met opzet op zoek naar kleding die voorzien is van een label dat vastgemaakt is met een veiligheidsspeld. Hierdoor kan het label verwijderd en er opnieuw opgezet worden. Ook maakt één op de twintig vrouwen zich schuldig aan het spuiten van luchtverfrisser op de kleding, voordat ze het terugbrengen.


Lelijk zwart label

Het onderzoek werd uitgevoerd door de website VoucherCodes.co.uk, aldus Daily Mail. Anita Naik, een redacteur die aan het onderzoek heeft meegewerkt, vertelt: "Ons onderzoek laat zien dat meer dan een kwart van de vrouwen zich hier schuldig over voelt, maar de druk om er goed uit te zien is tegelijkertijd ook groot. Sommige vrouwen zien wardrobing dus als enige uitweg." Warenhuizen in de VS zijn al in actie gekomen tegen dit fenomeen, zo ook Bloomingdale's. Zij zetten lelijke, zwarte labels op de voorkant van elk kledingstuk. Het bedrijf neemt geen geretourneerde artikelen meer aan als dit label eraf getrokken is. En ja, welke vrouw gaat er nu naar een bruiloft terwijl er een overduidelijk label te zien is...?

Wat denk jij, doen veel vrouwen in jouw omgeving aan wardrobing? Of heb je het zelf weleens gedaan...?