Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

Schokkend: Mishandelde vrouw deelt haar selfies op Facebook


Ieder huisje heeft zijn kruisje, maar achter sommige voordeuren gaan grote geheimen schuil. Huiselijk geweld, het gebeurt vaker dan we denken. De zelf ook mishandelde Angela Brower vroeg hier op een bijzondere manier aandacht voor…
 
Anno 2014 zijn we niet vies van wat selfies hier en daar. Als we ze zelf niet op Facebook of Instagram plaatsen, doen onze vriendinnen het wel. Tussen al die selfietrends door – we noemen een belfie en een feetie – is er ook een selfie waar niemand waarschijnlijk aan mee kan of durft te doen. Maar één dappere Amerikaanse vrouw deed het wel. En met een belangrijke boodschap.
 
Angela Bower, een doodgewone vrouw uit Tenesse, kon haar liefdesgeluk niet op toen ze afgelopen mei haar vriend leerde kennen, maar ze werd algauw van haar roze wolk afgegooid. Letterlijk. Haar vriend kon namelijk zijn handen niet thuis houden en bleek ontzettend agressief te zijn. Met als gevolg een ziekenhuisbezoek voor Angela.

Let op: de volgende foto's kunnen schokkend zijn. 

 
Bewusteloos en gebroken neus
Na een paar weken van mentale en fysieke mishandeling, maakte Angela het uit met haar vriend. Hij zou nog een laatste keer langskomen om zijn spullen op te halen, maar eenmaal bij Angela thuis ging er een knop om en sloeg hij haar gelijk bewusteloos.
 
Toen Angela wakker werd, smeekte ze hem haar in leven te laten vanwege haar kinderen. Op een onbewaakt moment kon ze gelukkig op tijd wegkomen en snelde ze naar het ziekenhuis. Daar bleek het goed mis. Ze had niet alleen een zwaar gekneusd lichaam, maar hield aan het incident ook een gebroken neus en een verbrijzelde oogkas over. Eenmaal weer thuis besloot Angela het er niet bij te laten zitten en deelde deze verschrikkelijke gebeurtenis met haar Facebook-vrienden door een selfie te maken van haar bont en blauwe gezicht.

Aandacht voor huiselijk geweld
Waarom ze dit deed? Niet om aandacht te vragen voor zichzelf, maar voor huiselijk geweld in het algemeen. Als commentaar zette ze bij haar schokkende foto’s: “Does this look like love to anyone of you?” Angela wilde met haar foto vrouwen die ook worden mishandeld, waarschuwen hulp te zoeken, voordat het escaleert.
 

“Ik wil mensen bewust maken van het feit dat er vrouwen rondlopen die bang zijn en zich schamen voor wat er hen wordt aangedaan. Ze geven zichzelf de schuld en ik wil ze laten weten dat dit niet zo is”, vertelt Angela aan The Huffingtonpost.
 
De actie van Angela bleef in de selfiewereld niet onopgemerkt. Na haar inmiddels beroemde selfies, plaatst ze nu dagelijks foto’s van haar herstel op haar Facebook-pagina. Het gaat nu al stukken beter met Angela en haar vriend is volledig uit beeld. Gelukkig blijft hij niet ongestraft en is hij veroordeeld tot een celstraf en een schadevergoeding van 20.000 dollar.
 
Wat vind jij van de selfies van Angela? Is het de juiste manier om aandacht te vragen? Of zou jij het anders doen?