Seks & relaties / Relaties
Relaties

Emma: ?Ik ben mishandeld en seksueel misbruikt door mijn ex?


Toen Emma 16 jaar was kreeg ze verkering met de populairste jongen van de klas: Gregory. Dit was het begin van een jaar vol seksueel misbruik, mishandelingen en bedreigingen. “Ik moest stofzuigen op mijn knieën of voor ‘m strippen.”
 
Emma (25): “In het begin was ik ontzettend verliefd op hem, dit was vooral in de periode voordat we een relatie kregen. Toen we uiteindelijk een relatie kregen werd ik direct door hem opgeëist en manipuleerde hij me. Na ongeveer een maand wilde ik het uitmaken maar dit was niet mogelijk.

Mishandeling
De eerste vorm van mishandeling begon toen Emma het uit wilde maken. “Hij stond op, greep me bij mijn keel en duwde me tegen de muur. Ik schrok zo erg dat ik geen woord meer kon uitbrengen. Hij had me al snel losgelaten, maar ik bleef van angst staan”, vertelt ze. Vanaf dat moment hield het niet meer op. “Het begon ‘onschuldig’. In het begin waren het stompen op mijn bovenarmen of op mijn benen. Het waren een paar harde stompen en daarna deed hij of er niks aan de hand was." 
 

De mishandelingen werden in de loop van de relatie steeds erger. “Ik was altijd bezig om mijn blauwe plekken te verbergen. De mishandelingen waren wekelijks en er waren perioden dat het dagelijks was”, herinnert Emma zich. “Al gauw namen de mishandelingen andere vormen aan. Het kwam regelmatig voor dat hij me in mijn gezicht sloeg. Dit deed hij met de vlakke hand zodat het de dag erna niet meer te zien was. Zodra ik tegenwerkte of als hij zag dat ik moest huilen, werd hij pas echt boos. Hij stompte ook steeds vaker op mijn rug, dit was als we op bed lagen. Ik weet nog dat ik soms bang was dat hij een zenuw zou raken en ik er iets aan over zou houden.”

Seksueel misbruik
Het bleef niet bij mishandeling, Emma werd ook minstens één keer per dag seksueel misbruikt door Gregory. “De manieren verschilden, normaal gesproken was het redelijk ‘standaard’ seks. Er tegenin gaan deed ik liever niet, want ik wist dat het dan alleen maar erger zou worden. Ik kon alleen zorgen dat het zo snel mogelijk voorbij zou zijn. Je leert al snel hoe je jezelf moet uitschakelen en hoe hij sneller klaarkomt”, vertelt ze. “De seks tijdens zijn woedeaanvallen was afschuwelijk. Normaal gesproken sloot ik mijn ogen en kon ik mezelf uitschakelen, maar als hij boos was kon dit niet. Ik moest hem strak aan blijven kijken terwijl ik deed wat hij zei of terwijl hij met mij deed wat hij wilde. Elke keer als hij vroeg ‘wat ben jij?!’ moest ik antwoorden ‘ik ben jouw vieze sletterige hoer’.”

Geen uitweg
Emma kon niks goed doen bij Gregory. “Ik was zijn ‘ding’ waar hij alles wat hem dwarszat op af kon reageren. Vrienden had ik al snel niet meer omdat hij me van iedereen afzonderde. Mijn moeder had altijd al wel door dat er iets niet klopte, maar ze had geen idee wat er daadwerkelijk aan de hand was. Ze probeerde wel altijd met me te praten maar ik hield altijd de schijn op dat alles goed ging. Er was niemand die ergens iets van wist of bij wie ik m’n ei kwijt kon.”
 

Vernedering
Emma vond de psychische mishandelingen het ergst. “Hij benoemde altijd hoe dik ik was en dat ik hangtieten, een platte uitgelubberde kont en trollenvoeten had. Ik was altijd al onzeker, maar Gregory heeft het beetje zelfvertrouwen dat ik ooit had totaal weggenomen”, zegt ze. Emma beschrijft een situatie om aan te tonen wat normaal was in haar relatie. “Tijdens een potje mens-erger-je-niet moest ik helemaal naakt voor hem zitten. Ik schaamde me dood, maar ik had geen keus. Ik moest mijn kleren uit doen, vrolijk zijn en een spelletje met hem spelen. Tijdens het spelletje maakte hij opmerkingen over mijn dikke buik en ik moest een pen onder mijn borsten klemmen. Deze bleef niet hangen en dan moest ik maar een kromme houding aannemen, zodat hij kon aantonen dat ik inderdaad hangtieten had.” 

“Ook moest ik soms voor hem strippen. Ik kan me nog een keer herinneren dat ik huilend naakt voor hem stond te dansen, ik wilde letterlijk door de grond zakken. Ik moest soms met mezelf spelen van hem terwijl hij naast me zat. Ook dreigde hij vaak met dat ik seks moest hebben met iemand anders als ik niet zou doen wat hij zei. Gelukkig is dit nooit gebeurd.” 
 
“Verder moest ik altijd alles voor hem doen; zijn boodschappen halen, voor hem koken, afwassen, stofzuigen, wasjes draaien en zijn bed verschonen. Stofzuigen moest ik op mijn knieën, hij zei dan: ‘Als ik één haar vind dan weet je wat je te wachten staat hè’. Hij had ook dwangmatige dingetjes zoals dat ik altijd mijn eigen naam tien keer achter elkaar moest zeggen met een raar stemmetje, dat vond hij grappig. Het klinkt misschien onschuldig maar op dat moment is het ontzettend vernederend, je hebt geen eigen wil en bent een speelpop voor hem die alles doet wat hij wil en wat hij grappig vindt.”
 

Bedreiging
“Ik heb het meerdere keren geprobeerd om bij hem weg te gaan, maar elke keer liep het uit op agressie en de afschuwelijkste seks en vernederingen. Het was onmogelijk om er een punt achter te zetten. Hij zei altijd dat als ik bij hem weg zou gaan, ik de oorlog aan hem verklaarde en moest vluchten. Hij zou mijn broer iets aandoen. Hij vertelde me dan ook letterlijk in geuren en kleuren hoe hij dat zou aanpakken en hoe hij het huis van mijn moeder zou afbranden.”

Ontsnapping
Op een gegeven moment besefte Emma dat haar lichaam op was. "Ik kon zo niet meer verder. Toen ik op een avond thuis was belde ik in paniek mijn moeder op en riep dat ze direct thuis moest komen. Ik heb alle deuren snel op slot gedaan en ben boven gaan zitten tot mijn moeder thuiskwam. Toen heb ik niet alles aan haar verteld, maar wel een gedeelte en voor het eerst in een jaar stond ik er niet meer alleen voor en kon ik mijn emoties uiten.”
 
“Ik ben weer naar Gregory gegaan. Hij moest de volgende ochtend naar stage en ik naar school. Hij was in de douche zijn tanden aan het poetsen toen ik wegging. Ik gaf hem een kus op zijn schouder en zei hem dat ik van hem hield en hem die middag weer zou zien. Ik pakte snel mijn pinpas, die hij van mij afgepakt had, en ging weg. In angst vloog ik de trappen af en naar buiten. Als hij zou merken dat ik mijn pinpas had, zou hij me achterna komen. Zelfs op de fiets voelde ik me nog niet veilig. Ik kwam met lege longen en een droge keel thuis en barstte in tranen uit bij mijn moeder. Ik heb haar toen alles verteld. Ze heeft direct contact opgenomen met de politie en ik ben die middag met mijn broer en zijn vriendin meegegaan naar Utrecht. Thuis was ik niet veilig.”
 

Ondergedoken
“Vrienden had ik niet, maar mijn familie heeft me ontzettend gesteund. We kregen een nummer dat we moesten bellen als er gevaar was, zodat de politie met spoed zou komen. Verder heeft ze allerlei mogelijkheden voor hulp uitgezocht. Ik heb vervolgens bij verschillende familieleden en kennissen van familie gelogeerd. De periode na de relatie heb ik ontzettend veel last gehad van hem, hij heeft me maandenlang gestalkt en bedreigd. Ik werd als een klein kind van en naar mijn werk en stage gebracht. Toen ik uiteindelijk weer naar school ging mocht ik ook niet alleen naar school, er moest altijd een klasgenoot met me mee. Op mijn werk bij de supermarkt waren alle collega’s op de hoogte en er lag een foto van hem achter de balie. De beveiligers werden ook iedere keer weer opnieuw ingelicht om extra op te letten.”

Aangifte
Alle bedreigingen werden direct gemeld aan de politie en kwamen in een dossier. "Uiteindelijk heb ik na ongeveer een maand aangifte gedaan tegen Gregory. Hij werd na een vooronderzoek opgepakt en heeft ongeveer een halfjaar vastgezeten. Ik had eindelijk rust en ik kon mijn leven weer oppakken zonder constant gehaald en gebracht te worden. Er bleven altijd perioden waarin hij contact bleef zoeken maar ik negeerde hem.”

Verwerking
“Ik heb vlak na de relatie verschillende soorten therapie gehad maar niets sloot aan. Ik kon niet bij mijn emoties komen, omdat ik die al die tijd had onderdrukt. Ik heb het allemaal nooit kunnen verwerken, maar ik wilde verder met mijn leven. Ik kan makkelijk mijn gevoel uitschakelen en doorgaan. Sterker nog, ik kan niet meer bij mijn emoties komen. Daardoor heb ik psychische stoornissen ontwikkeld", vertelt Emma. "Ongeveer een halfjaar nadat ik bij hem weg was gegaan keerde de rust terug in mijn leven. Hij zat vast en hij stalkte me nauwelijks. Ik had de omslag gemaakt om alles te vergeten en verder te gaan. In die periode is mijn eetprobleem begonnen. Ik heb nu zeven jaar boulimia nervosa.”
 

Toekomst
“Ik zou uiteindelijk als ik er klaar voor ben en er de tijd voor heb, therapie moeten zoeken die me helpt alle verdrongen gebeurtenissen en gevoelens weer naar boven te halen en het op een juiste manier te verwerken. Ik weet in ieder geval dat ik mij nooit weer mijn vrijheid zal laten afnemen.”

Lees ook onze andere real life verhalen.