De 7 meest nutteloze onderzoeken ooit

De maatschappij door Sabine
Dat er vandaag de dag overal onderzoek naar wordt gedaan, is een gegeven waar we niet onderuit kunnen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is onderzocht. Wij zetten de meest onnodige onderzoeken voor je op een rijtje. 

Appels zijn gezond 
Hoewel het voor ons nogal duidelijk is dat appels gezond zijn, vonden onderzoekers van de universiteit van Wageningen het nodig om dit toch nog even aan te tonen met wetenschappelijk bewijs. Krijgt men hier daadwerkelijk voor betaald?, vraag je je waarschijnlijk af. En het antwoord op die vraag is helaas: ja. Het onderzoek heeft bijna 14 miljoen euro gekost. Daar gaan je zuurverdiende belastingcenten dus heen.  
 

Terras drukker met zonnig weer
Een onderzoek uitgevoerd door de Dienst Ruimtelijke Ordening, toont aan dat terrassen met zonnig weer drukker worden bezocht dan wanneer het regent. Het heeft de onderzoekers negen maanden gekost om tot deze verrassende conclusie te komen. Ook wees het onderzoek uit dat het geluid op terrassen ’s avonds toeneemt. Grmpf.
 
Necrofiele neigingen van een homoseksuele eend 
Of eenden homoseksuele gevoelens kunnen hebben, was niet de vraag die bioloog Kees Moeliker zichzelf stelde, nee. Hij wilde graag weten of een homoseksuele eend de neiging had om seks te hebben met zijn dode soortgenoot. Kees won er zelfs een prijs mee, namelijk de IgNobelprijs. Dit is de humoristische tegenhanger van de Nobelprijs. Way to go, Kees! 
 
Mozzarella is de beste kaas voor op de pizza  
Onderzoekers van de universiteit van Auckland hebben onderzoek gedaan naar iets wat menig kaasliefhebber allang wist: welke kaas je het beste op je pizza kunt draperen. En.... *rampampam* mozzarella was het antwoord. De onderzoekers kwamen op deze conclusie nadat ze de samenstelling van de kaas uitvoerig hadden bestudeerd. Dus. 

Minder eten enige oplossing voor obesitas
Weer zo’n gevalletje: goh, ik had géén idee! Volgens onderzoek van meerdere (!) Amerikaanse universiteiten, blijkt minder eten de enige oplossing te zijn om overtollige kilo’s kwijt te raken. Volgens de onderzoekers zouden mensen minder aankomen als zij minder zouden eten. Baanbrekend. 
 
 
Rhinotillexomania bij volwassenen 
Laat je niet misleiden door de titel, want Rhinotillexomania betekent niets minder dan neuspeuteren! Chittaranjan Andrade, een arts uit India, besloot te onderzoeken wat de relatie is tussen neurotisch gedrag en de behoefte om in je neus te pulken. Net als Kees met zijn necrofiele eend, won ook Chittaranjan de IgNobelprijs voor zijn onderzoek.  
 
Gapen niet aanstekelijk bij schildpadden 
Hersenonderzoeker Natalie Sebanz van de Radboud Universiteit was benieuwd naar de besmettelijkheid van gapen bij schildpadden. Zij kon de wereld dan ook verrijken met haar volgende bevinding: de kolenbranderschildpad reageert niet op zijn gapende soortgenootjes. Ook zij won, juistem, de IgNobelprijs. Hoe Natalie er in hemelsnaam op kwam om dit onderzoek uit te voeren, zal voor ons een groot raadsel blijven. 

Wat vind jij een nutteloos onderzoek?