7 redenen waarom we de tandarts verschrikkelijk vinden

Sport & gezondheid door Sabine

Vol verschrikking staar je naar die ene afspraak in je agenda: 13.00 uur @ de tandarts. Als je ergens geen zin in hebt, is dit het wel. Je voelt de zenuwen al weer door je maag gieren. Wáárom moet dit? Get me outta here! 
 
Met knikkende knietjes en bezwete handjes zet je een voet in de tandartspraktijk. Je kunt nu nog terug, maar je bent al een dik jaar niet geweest en je zult toch een keer op controle moeten komen. Als er maar geen wortelkanaalbehandeling voor je in petto ligt. En ook om deze redenen gaan we niet graag naar de tandarts… 


 
De geur
Als je alleen al de wachtkamer binnenloopt, komt die verschrikkelijke steriele geur je neus binnendringen die in één klap al je neusharen wegschroeit. Natuurlijk helpt die onaangename geur ook niet echt mee tegen dat misselijke gevoel in je maag. Hopelijk is het bezoekje snel achter de rug. 

Oude tijdschriften 
Daar zitten we dan met ons goede gedrag in de wachtkamer. Je bent natuurlijk een kwartier te vroeg en je weet zeker dat Henk voor je weer eens extra tijd nodig heeft, waardoor je nog minstens een halfuur zult moeten wachten. Dan zul je je maar tegoed moeten doen aan wat tijdschriften. Alleen zijn deze blaadjes van tig jaar terug. Dat ze destijds de Europese Unie hebben uitgebreid met 10 landen, kan je weinig schelen. Jij wilt simpelweg wat up-to-date-lectuur om je een beetje mee af te leiden. 
 
De receptioniste  
Terwijl jij met bibberende bezwete handjes zit te wachten tot de tandarts je naar binnen roept, kun je aanhoren wat voor fabulous leven zijn receptioniste heeft. Met de telefoon tussen haar hoofd en schouder geklemd, doet ze even in alle geuren en kleuren haar verhaal aan haar bestie. Als je iets niet wilt horen vlak voor het moment waarop jij je laatste adem uitblaast, zijn het wel haar verhalen! 
 
De wachtkamer
Jij bent niet de enige die doodsangsten uitstaan. Samen met een heleboel andere ‘bambi’s’ zit je op het puntje van je stoel te wachten tot een van jullie naar binnen wordt geroepen voor de slach… euh controle. Je bent jaloers op dat ene kleine jochie dat in de hoek ontspannen met een brandweerauto loopt te spelen. 

 
De handschoentjes 
Terwijl jij nog zenuwachtiger dan je al in de wachtkamer was op die stoel ligt, kun je aanschouwen hoe tandarts Vermeulen heel demonstratief zijn handschoenen aantrekt. Spontaan zie je horrorscenes uit The Dentist voorbij komen. Noooooo! 
 
De stoel
Als je elektrische stoel opzoekt in de Van Dale, zal daar waarschijnlijk tandartsstoel achter staan… Oké, dat is een tikkeltje overdreven, maar het is echt niet prettig om in die stoel te liggen. Met je mond wagenwijd open word je verblind door het felle licht. Duizenden onplesante gedachten schieten door je hoofd. Fingers crossed dat je geen gaatjes hebt. 
 
Pijn 
Als bovenstaande nu alles was, maar waarom we de tandarts het meest vrezen is toch om de pijn die hij meestal met zich meebrengt. Hebben we geen wortelkanaalbehandeling nodig, dan zullen er wel één of twee gaatjes gevuld moeten worden. Voortaan toch maar braaf twee keer per dag poetsen en flossen... 
 
Wat vind jij het verschrikkelijkst aan de tandarts?