Experiment toont aan hoe schadelijk 'gezonde' voeding is

De maatschappij door Marleen_S

 
Geen snoep en frisdrank, maar light yoghurt en ontbijtgranen. Steek je hand op als je dit een verstandige keuze vindt. En nu komt het addertje onder het tarwegras: zo gezond is het niet. Dit experiment toont het schokkende bewijs.
 
Denk je helemaal fanfoodtastisch te zijn met je schaaltje yoghurt en ontbijtgranen ’s ochtends? Het is misschien tijd dat van wat jij denkt dat het een gezonde levensstijl is, omgooit, want het experiment dat acteur Damon Gameau deed, liegt er niet om. Zogenaamde 'gezonde' voeding is namelijk niet alleen heel slecht voor je, er ligt nog meer gevaar op de loer.
 


40 theelepels suiker per dag
Stel, je volgt gedurende zestig dagen een vetarm dieet, want je wilt gezonder leven. Suikers krijg je wel binnen, maar ach, suikers in gezonde voeding zoals ontbijtgranen, hoe schadelijk kan het zijn? Damon ging de uitdaging aan en at en dronk twee maanden lang geen snoep of frisdrank, maar haalde zijn suikers enkel en alleen uit ‘gezonde’ producten, oftewel producten die door de makers als een 'verstandige en verantwoorde keuze' worden neergezet. Hiervoor at hij overigens geen suiker, dit had hij drie jaar terug al uit zijn leven verbannen.
 
Om het experiment nog een tandje op te voeren, verhoogde Damon gelijk ook zijn suikeropname tot 40 theelepels suiker per dag. Dat klinkt veel, maar het is eigenlijk niet meer dan de gemiddelde tiener per dag binnen krijgt. Wat dan wel de norm is? Ongeveer negen theelepels voor de heren en slechts zes voor de dames. Een flinke verandering voor Damon dus.
 
Qua calorie-inname veranderde Damon niets. Gedurende het experiment bleef hij hetzelfde aantal calorieën eten. Toch veranderde zijn leven en lichaam drastisch tijdens die zestig dagen. Damon was constant moe, erg lichtgeraakt en voelde zich vreselijk. Elke keer als hij at, kreeg hij naar eigen zeggen nooit dat voldane gevoel en na drie weken besloot Damon maar eens een dokter op te zoeken.  
 
Leverziekte door verborgen suikers
Wat bleek, Damon ontwikkelde langzaam een leverziekte. “De suikers die ik at, zaten in producten die ouders aan hun kinderen geven en waarvan ze denken dat ze gezond zijn. Deze verborgen suikers hadden niet alleen een schadelijk effect op mijn lichaam, maar ook op mijn mentale gezondheid”, vertelt Damon aan News.com.au.
 

Damon tijdens zijn zestig dagen
 
De verborgen suikers zaten onder andere in producten als ontbijtgranen, mueslirepen, light yoghurt, fruitsap en sportdranken. Producten die door de fabrikanten vaak als gezond worden bestempeld. Het ontbijt dat Damon voor zichzelf tijdens zijn dieet klaarmaakte, leek op het eerste gezicht niks mis mee. Een kom magere yoghurt, ontbijtgranen en appelsap. Maar wat hij ondertussen eigenlijk opat, waren twintig volle theelepels suiker.

Langzaam obees
De gevolgen voor Damon waren fysiek erg heftig. Zijn taille werd tien centimeter breder, omdat hij vet ontwikkelde rondom zijn organen en hij voelde zich ook veel minder stabiel. Daarbij werd hij al langzaam maar zeker obees. “De zogenaamde suikervrije maaltijden die ik at als lunch bijvoorbeeld, paste gewoon in een brooddoos. Ouders maken vaak onbewust fouten door marketingstrategieën en foute verpakkingen”, legt Damon verder uit.   


Zijn experiment verwerkte Damon tot een nieuwe foodfilm, That Sugar Film. Documentairemaker Morgan Spurlock ging hem tien jaar geleden al voor toen hij een hele maand leefde op de menu’s van McDonald’s om te onderzoeken wat het met zijn lichaam zou doen. De resultaten liet hij zien in zijn docu Super Size Me.
 
Wij gaan de film van Damon zeker even bekijken. Wat vinden jullie van zijn experiment?