84% van de vegetariërs grijpt binnen een jaar weer naar een biefstukje

Eten door Sabine

De een vindt het zielig voor de dieren en de ander doet het om milieubewust te leven. Er zijn heel wat redenen waarom mensen vegetarisch eten. Of is dit slechts een fase? 84% van de vega’s eet binnen een jaar weer vlees. 
 
Fanatiek stukken tofu naar binnen werken, nee zeggen tegen een lekker bitterballetje op een feestje en zelf vegetarische hamburgers meeslepen naar de buurtbarbecue: het leven van een vegetariër gaat niet altijd over rozen. Ondanks dat er steeds meer vegetarische producten in de schappen van de supermarkt te vinden zijn, valt 84% van de vegetariërs (en veganisten) binnen een jaar weer terug in hun oude levensstijl. 
 
 
Ex-veggies 
In de meesten van ons schuilt dus toch wel een echte carnivoor. Vlees opgeven is een hele uitdaging en dat blijkt maar weer uit onderzoek van de Humane Research Council. Heel wat vegetariërs laten hun nieuwe levensstijl namelijk al snel weer varen. Van de 11000 ondervraagden was slechts 2% vegetariër. Wel was 10% van hen 'het' geweest. Van de ex-vega’s gaf 30% toe dat ze binnen drie maanden alweer bezweek en 53% bekende dat hij of zij binnen een jaar weer vlees ging eten. Dat was vast sneller dan ze zelf hadden gedacht... 
 
Waarom ze weer vlees gingen eten? De voormalige vegetariërs misten de support van hun vleesetende vrienden, vonden het niet leuk om de enige te zijn die geen vlees at en konden de verleiding van een kippenboutje niet weerstaan, meldt DailyMail. En eerlijk is eerlijk, wij snappen best dat de sirenezang van een hamburger, slavinkje of lamskoteletje moeilijk is te weerstaan. 
 

Vreemde eend in de bijt
De onderzoekers kwamen er niet alleen achter dat veel vega’s terugvallen, maar ook wat voor types vegetariërs meestal zijn. En nee, dat zijn geen geitenwollensokken-mensen met vet haar. De meeste vegetariërs zijn vrouwen van rond de 42. Van alle vegetariërs is slechts 26% man en van alle veganisten is 31% man. Je zou denken dat men vlees en vis afzweert omdat het toch best wel zielig is voor de rondhuppelende schaapjes in de wei en voor de knorrende biggetjes, maar de reden waarom veel mensen kiezen om zichzelf een vegetarisch dieet aan te meten, is om gezonder te leven. 58% van de mensen zei dat dit voor hem of haar de belangrijkste reden was. De onderzoekers noemden het dan ook ‘teleurstellend’ dat zoveel mensen binnen een korte tijd weer vlees gingen eten. 
 
De reden waarom de meesten (63%) weer vlees gingen eten was omdat ze het niet fijn vonden om de vreemde eend (whihi!) in de bijt te zijn. Iets minder dan de helft vond het lastig om het vlees te weerstaan en wat zij het meeste missen was kip. Ondanks dat deze vega’s hun voormalige levensstijl lastig vonden, zegt 37% van de ex-vegetariërs toch dat ze in de toekomst weer vegetarisch willen gaan eten.  
 
Zou jij het kunnen om vlees links te laten liggen?