Recept voor de feestdagen: Kerstpudding

Eten door Sabine
Het lekkerste van het hele kerstdiner? Het toetje natuurlijk! Vol of niet: een nagerecht hoort er altijd bij. Maar dan wel een typisch kersttoetje zoals deze overheerlijke kerstpudding.
 
In Engeland is het een traditie om met Kerst een kerstpudding in elkaar te flansen en wij nemen deze traditie graag over. Hoewel we dit kersttoetje meer op een cake vinden lijken dan op een pudding, lijkt-ie ons heerlijk! 
 
Wat heb je nodig?
(voor 6 personen)
  • 50 gr. ongezouten boter 
  • 2 eieren
  • 1 goudreinet 
  • 50 gr. honing
  • 25 gr. hazelnoten
  • 100 gr. rozijnen 
  • 75 gr. gedroogde vijgen 
  • 100 gr. krenten 
  • 4 eetl. zoete sherry 
  • 50 gr. lichte basterdsuiker 
  • 75 gr. witte gedroogde broodkruimels 
  • 100 gr. gemalen amandelen
  • ¼ theel. kaneelpoeder 
  • ¼ theel. gemberpoeder
  • mespuntje gemalen kruidnagel 
  • snufje nootmuskaat
  • rasp en sap van ½ citroen 
     

 
Hoe maak je het? 
  1. Smelt de boter en honing in een pannetje en haal die van het vuur. Schil de appel en snijd deze, zonder het klokhuis, in kleine stukjes. Was de rozijnen en krenten en droog deze met keukenpapier.
  2. Snijd daarna de abrikoos en vijgen in stukjes en meng deze samen met de appel, rozijnen en krenten in een grote kom. Hak daarna de hazelnoten in stukjes en meng de stukjes hazelnoot met de amandelpoeder, broodkruimels en suiker door het fruitmengsel. 
  3. Voeg daarna de rasp en sap van de halve citroen toe aan de specerijen. 
  4. Kluts de eieren en meng deze met het botermengsel en de sherry. Voeg dit daarna toe aan het fruitmengsel en roer het goed door. 
  5. Vet een vorm in van 1 liter met boter en leg op de bodem een stukje bakpapier. Zet een grote pan water op het vuur en zet hierin een stoommandje of iets anders waar direct de puddingvorm op past en het deksel nog dicht kan. 
  6. Schep het mengsel in de puddingvorm en strijk glad. Vet een stuk bakpapier in dat ruim over de vorm past en een stuk aluminiumfolie van deze maat. Leg het bakpapier met de ingevette kant op de puddingvorm en leg hierover de folie. Bind de vorm goed dicht en vouw de aluminiumfolie terug. 
  7. Zet de vorm in de pan met kokend water en laat 4 uur dampen. Haal de folie en het bakpapier eraf en laat het afkoelen. In aluminiumfolie is de pudding een week houdbaar. 

Dit recept is afkomstig van Kookse.tv. Voor meer lekkere recepten kijk op de website van Kookse.tv