Recept: Gezond snoep

Eten door Ze.nl
Snoepen is gezond! Huh? Ja, je leest het goed. Ongezouten noten, snoeptomaatjes of beter: gedroogd fruit. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze gedroogde appelrolletjes? Heerlijk als zelfgemaakt tussendoortje!
 
Ook bij Foodness’ Claartje was het even oefenen, de eerste keer kwam ze niet verder dan het creëren van appelmoes, maar het is de moeite meer dan waard als het lukt. Nommy!

Wat heb je nodig?
Voor de appelringen
 • 1/2 eetlepel honing
 • 1/2 eetlepel citroensap
 • 1 appel

Voor de appelrolletjes
 • 300 gram appels
 • 3 eetlepels honing
 • 1 1/2 eetlepel citroensap


Hoe maak je het?
 1. Verwarm de oven voor op 80 graden Celcius.
 2. Maak eerst de appelringen. Verwijder met een appelboor het klokhuis van de appel die je apart hebt gehouden. Snijd de appel vervolgens horizontaal in plakjes van een halve centimeter dik, zodat je een soort donuts krijgt. Deze donuts verdeel je over een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel er een 1/2 theelepel citroensap en 1/2 eetlepel honing over. Schuif de bakplaat vast in de oven.
 3. Was de andere appels en snijd ze in stukken. Maal ze samen met de andere ingrediënten met een staafmixer fijn tot je een gladde puree hebt.
 4. Giet de appelpuree op een tweede bakplaat die je bedekt hebt met bakpapier. Verspreid de puree met de achterkant van een lepel, zodat hij overal even dik is. De puree moet het bakpapier wel bedekken, maar niet heel dik zijn.
 5. Schuif de puree nu ook in de oven, en bak beide ongeveer 3 uur in de oven, op 80 graden Celsius. Je bakt de appels niet echt in de oven, maar droogt het tot een soort winegum. Daarom is de temperatuur relatief laag en moet het een behoorlijke tijd in de oven. De puree is klaar als hij niet plakkerig aanvoelt als je erop drukt.
 6. Laat de puree afkoelen en snijd de plak in reepjes. Je kunt de reepjes zo bewaren, of ze leuk oprollen. Je kunt de matjes tot 10 dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast.
 7. Voor de foto rolde ik sommige plakjes op als hoorntjes, en vulde ze met een eetlepel magere kwark. Bestrooi vervolgens met een eetlepel fijngehakte pistachenoten, et voila.

Dit recept komt uit het Foodness Fastfood e-book dat volstaat met gezonde en makkelijke (en vooral lekkere) gerechten. Nieuwsgierig? Je kunt 'm hier bestellen. 

Snoep smakelijk!