Stop maar met lurken: twee liter water op een dag is te veel

Sport & gezondheid door Rosanne

Bij ons op de redactie zijn de flesje water niet aan te slepen; we doen keihard ons best om aan die twee liter per dag te komen. Maar wat blijkt nu uit onderzoek? Dat hoeft helemaal niet! Sterker nog, het is zelfs gevaarlijk.

We krijgen van alle health goeroes eindeloos te horen dat we zes tot acht glazen per dag moeten drinken. Het boost ons concentratievermogen, voorkomt hoofdpijn en geeft ons een mooiere huid. Althans dat is wat artsen dachten. Nu blijkt uit recent onderzoek dat niets minder waar is, meldt DailyMail. Het drinken van twee liter per dag is volgens de krant veel meer dan je lichaam nodig heeft. Sommige onderzoekers beweren zelfs dat obsessief water drinken een dodelijke afloop kan hebben...


Gevolgen

Als je te veel water drinkt kun je extreem gaan zweten. Transpireren is namelijk een van de manieren van je lichaam om overtollig vocht te verwijderen. Je denkt misschien dat je juist moet gaan drinken als je erg veel zweet om het verlies te compenseren, maar het is waarschijnlijk juist de oorzaak dat je zoveel zweet. ’s Avonds moet je ook zeker niet te veel drinken, want dat kan slapeloosheid veroorzaken. Als je lekker onder de wol kruipt en je ogen dichtdoet, worden er in je lichaam hormonen aangemaakt die ervoor zorgen dat je niet hoeft te plassen. Alleen als je veel water drinkt voor je schoonheidsslaapje zal je blaas die hormonen toch onderdrukken en moet je ’s nachts naar de wc. Twee glazen op een avond is meer dan genoeg en je kunt beter twee uur voor het slapengaan niks meer drinken.  

Tot de dood erop volgt

Extreem veel water drinken kan er zelfs voor zorgen dat je sterft. Dit overkwam In 2008 een 40-jarige moeder uit Huddersfield. Ze was op een streng dieet en stierf door waterintoxicatie na het drinken van vier liter water in een paar uur tijd. Heftig! Maar hoe kun je nu sterven van te veel water? In je lichaam heb je een delicate balans van vocht en zouten. Als je te veel vocht binnenkrijgt kunnen je nieren het niet meer verwerken, komt het in je bloed terecht en gaat de concentratie zout naar beneden. Het gevolg is dat onder andere je hersencellen gaan opzwellen. Dit leidt tot een grote druk op je schedel waar je ontzettende hoofdpijn van krijgt. Maar het kan ook leiden tot waterintoxicatie, en daar kun je aan sterven.


Hoeveel water heb je nodig?

Hoewel er door goeroes wel twee tot vier liter water per dag wordt aangeraden hebben de meeste vrouwen maar 1,6 liter water per dag nodig. Voor mannen is dit iets hoger, zij moeten twee liter binnenkrijgen. Maar het is niet zo dat je het water apart moet drinken. Vocht uit thee, koffie, sapjes en zelfs uit fruit en groenten tellen ook. Een mix van verschillende drankjes gedurende de dag - zoals melk, dat rijk is aan calcium, en kleine hoeveelheden vruchtensap, die een goede niveau van vitamine C bevatten - is het beste voor een gezonde balans tussen voedingsstoffen. Koolzuurhoudende drankjes kun je nog steeds het beste mijden, de suikers daarin zijn slecht voor je tanden en je taille.

De beste manier om te kijken of je genoeg drinkt is nog steeds door naar je lichaam te luisteren. Drink dus alleen wanneer je dorst hebt. Je kunt ook naar je plas kijken. Als deze heel licht of transparant is drink je te veel. Als hij donkergeel is, drink je te weinig. Je drinkt genoeg als je plas de kleur heeft van stro.

Hoeveel water drink jij op een dag?